Conferinţa MAS | Jeffrey Bonvicin: Ţările NATO trebuie să intensifice contracararea riscurilor cibernetice
Mihai DraghiciAlianţa Nord-Atlantică trebuie să ia măsuri suplimentare pentru contracararea riscurilor cibernetice, a afirmat, la Conferinţa MAS, Jeffrey Bonvicin, consilier la Pacific Northwest National Laboratory, notând că România trebuie să valorifice abilităţile specialiştilor în tehnologie informaţională.
"Atunci când un adversar lansează acţiuni cibernetice", de genul perturbării reţelelor de electricitate sau de alimentare cu apă, "trebuie oprit", a declarat Jeffrey Bonvicin, în cadrul dezbaterii "Tehnologii emergente care modelează noul sistem global aflat în ascensiune", organizată în cadrul Conferinţei Monitorului Apărării şi Securităţii.
Printre vulnerabilităţile la care a făcut referire specialistul american se numără eforturile companiei chineze Huawei de a construi reţele 5G în Uniunea Europeană.
"Circulaţia datelor reprezintă viaţa sistemelor de securitate a informaţiilor", a subliniat Jeffrey Bonvicin, notând că în România educaţia în domeniul tehnologiei informaţionale este dezvoltată.
"NATO trebuie să valorifice abilităţile României în domeniul tehnologiei informaţionale", a argumentat Jeffrey Bonvicin, pledând pentru intensificarea cooperării în domeniul securităţii cibernetice în Europa.
Jeffrey Bonvicin este consilier principal al Laboratorului Naţional Nord-Vest Pacific. A început să lucreze la Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) în octombrie 2017, după ce a încheiat o carieră de 32 de ani în cadrul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) ca ofiţer senior de informaţii (senior intelligence officer). La CIA, s-a concentrat pe chestiuni cibernetice, de securitate, de informaţii financiare, contracararea terorismului, contraproliferare şi contrainformaţii.