03 octombrie 2019

Conferinţă MAS | Jaroslaw Strozyk: Polonia nu mai este primus inter pares în NATO, pentru că România i-a luat locul

Andreea Soare

Generalul polonez Jaroslaw Strozyk a declarat, joi, în cadrul Conferinţei Monitorului Apărării şi Securităţii, că Polonia nu mai este primus inter pares în cadrul NATO pentru că România i-a luat locul.

Sursă foto: Mediafax

„Am venit aici pregătit pentru a felicita România şi pentru a sublinia câteva dintre greşelile Poloniei, pe care le-a făcut în ultima perioadă, dar planurile mi-au fost distruse de discuţiile dumneavoastră din primul panel, unde am auzit că şi dumneavoastră aveţi probleme interne şi nu aţi ajuns la un consens în ţară”, a declarat generalul Jaroslaw Strozyk.

„Într-un interviu pe care l-am avut acum ceva vreme, prima mea apariţia la TV, am fost întrebat care este poziţia Poloniei în NATO, iar eu am răspuns <Polonia nu mai este primus inter pares în cadrul NATO pentru că România ne-a luat locul>, iar acesta a fost şi titlul pe care jurnaliştii l-au pus în urma interviului. Nu greşeam spunând asta”, a subliniat generalul (r) Jaroslaw Strozyk.

De asemenea, acesta a evidenţiat câteva dintre lipsurile Poloniei în materie de securitate: „Între 2015-2016, Strategia Naţională de Apărare a fost complet refuzată, procesul de modernizare a fost complet refuzat. Ministerul Apărării a pornit procesul de achiziţionare a 15 elicoptere din Franţa, după patru ani au primit opt. Armata şi-a dorit, în cadrul acestui program de modernizare, sistemele Patriot, dar minimul necesar era constituit din opt baterii, aşa că Guvernul a achiziţionat două. Statul Major şi-a dorit să achiziţioneze minimum trei sisteme HIMARS, iar Guvernul a achiziţionat doar unul”.

„Am auzit vorbindu-se despre ameninţările la adresa României, la adresa Israelului, dar trebuie să recunoaştem că regiunea Mării Negre reprezintă punctul de interes al Rusiei”, a subliniat generalul polonez.

„Acest procentaj de 2% din PIB pentru apărare este una dintre cele mai mari minciuni ale NATO. Polonia are acum 2% din PIB pentru apărare, anul viitor vom avea 2,1%. Asta înseamnă 20 de miliarde de euro. Din acest 2% din PIB, 40% merge către salarii şi 20 % către pensii pentru oameni ca mine care au servit în Armată. Deci, nu mai rămâne prea mult pentru modernizare. Pe de altă parte, Germania investeşte 1,3% din PIB în apărare, care înseamnă 50 miliarde de euro, prin urmare de patru ori mai mare decât Polonia. Cred, în consecinţă, că ar trebui să existe posibilităţi diferite pentru naţiunile membre NATO, a concluzionat Jaroslaw Strozyk.