03 octombrie 2019

Conferinţă MAS | Itai Brun: Statele au nevoie de legitimitate,în plan internaţional şi intern, înainte de a porni la război

Mircea Olteanu

Legitimitatea în plan intern şi internaţional este un element-cheie care influenţează strategia naţională de securitate a Israelului, dar şi altor ţări, a declarat expertul israelian Itai Brun, la Conferinţa organizată de Monitorul Apărării şi Securităţii.

Sursă foto: Mediafax

În cadrul conferinţei, Itai Brun a fost întrebat de Adrian Sârbu, patronul Mediafax, care este rolul cetăţenilor israelieni în cadrul arhitecturii de securitate.

"În momentul în care se declanşează un război ai nevoie de legitimitate în plan intern, ai nevoie de public să te susţină, parţial pentru că vor trebui să lupte, pentru că sunt rezervişti, dar, şi mai mult, pentru că pentru aceste decizii dificile este nevoie de legitimitate, legitimate internaţională şi legitimitate în plan intern", a afirmat generalul (r) de brigadă Itai Brun.

"În 1982, când Israelul a pornit Primul război din Liban, guvernul s-a confruntat cu problema legitimităţii. (...) În 1973 am înţeles că luptăm pentru supravieţuirea noastră. Dar în 1982 a fost un fel de război la alegere, cu un fel de ambiţie de a schimba regimul din Liban, aşa că o parte a publicului s-a opus acestei operaţiuni", a adăugat expertul.

Generalul (r) Itai Brun a subliniat că: "Pentru a încheia acest răspuns, rolul publicului este că guvernul ar trebui să aibă legitimitatea publică de a lua aceste decizii în timpul războiului. Din acest motiv, guvernul comunică cu publicul, de exemplu în cadrul unor astfel de conferinţe".