24 aprilie 2019

Conferinţa MAS | Generalul Charles Wald: Alianţa Nord-Atlantică rămâne esenţială pentru menţinerea influenţei internaţionale a Occidentului în contextul modificării configuraţiei geopolitice

Mediafax

Alianţa Nord-Atlantică este esenţială pentru menţinerea influenţei Occidentului pe plan internaţional, mai ales în contextul modificării configuraţiei geopolitice, a afirmat, în cadrul Conferinţei MAS, generalul Charles Wald, fost locţiitor al şefului Comandamentului SUA în Europa.

Sursă foto: Mediafax

Configuraţia geopolitică se modifică, iar Alianţa Nord-Atlantică trebuie să se adapteze noilor provocări în materie de securitate, a afirmat Charles Wald, fost locţiitor al şefului Comandamentului SUA în Europa, salutând iniţiativa organizării Conferinţei Monitorului Apărării şi Securităţii.

"Ştiu că a existat îngrijorare în legătură cu angajamentele Statelor Unite în cadrul NATO, dar principala problemă nu se referă la angajamentele SUA faţă de NATO, ci la angajamentele restului ţărilor din cadrul NATO", a argumentat generalul Charles Wald, subliniind că alianţele internaţionale conferă influenţă naţiunilor participante.

"La nivel mondial sunt mari probleme, nu am mai văzut lucruri de o asemenea amploare. China nu este o chestiune trivială. Apărarea nu este doar de tip militar, ci şi economică, diplomatică. Nu este vorba doar de puterea militară, alianţele au greutate la nivel internaţional", a adăugat generalul Charles Wald la Conferinţa Monitorului Apărării şi Securităţii.

"Cred că ar fi bine pentru România să continue să fie partener apropiat al SUA şi există aşteptări şi ca Statele Unite să fie un aliat mai puternic al României", a argumentat Charles Wald, notând că România este "pe un drum democratic", cu politici economice coerente şi "cu influenţă".

"Ideea alianţelor de genul NATO este ca un grup de naţiuni să aibă mai multă greutate la nivel politic, economic şi militar", a insistat generalul Charles Wald, pledând pentru proceduri mai eficiente de modernizare a echipamentelor militare.

Charles Wald a apreciat că ţările din cadrul NATO nu trebuie să aibă dubii privind angajamentele Statelor Unite faţă de Alianţa Nord-Atlantică. "Dacă se invocă Articolul 5, eu garantez că Statele Unite şi NATO vor apărea", a subliniat Charles Wald, considerând că acelaşi lucru ar trebui să fie valabil şi în mod reciproc, în cazul unei ameninţări militare care ar viza Statele Unite.

Statele Unite rămân în cadrul Alianţei Nord-Atlantice

Statele Unite menţin angajamentele şi apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică, a subliniat generalul Charles Wald. "Recent, la Washington, NATO a celebrat 70 de ani de la înfiinţare. (...) Miniştrii de Externe au reiterat angajamentele în cadrul NATO. Există multe discuţii referitoare la angajamentul SUA faţă de NATO. (...) În Statele Unite, avem acest organism important, Senatul. Iar Senatul SUA susţine în proporţie de sută la sută rămânerea Statelor Unite în NATO, nu există niciun dubiu în legătură cu acest lucru", a afirmat Charles Wald.

România este un aliat important / Europa de Est este zonă strategică centrală

România este unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Statelor Unite, a explicat Charles Wald, subliniind că, în contextul acţiunilor Rusiei şi Chinei, Europa de Est devine o zonă geostrategică centrală. "Statele Unite consideră România unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi, unul dintre cei mai importanţi aliaţi", a declarat generalul Charles Wald la Conferinţa MAS, pe care a catalogat-o drept un "forum extraordinar", "foarte important" pe teme geopolitice, în contextul modificării configuraţiei de securitate regionale şi mondiale.

Generalul Charles Wald a amintit ca NATO tocamai a celebrat 70 de ani de la infiinţare, însă a argumentat că şi anul 2019 este "un moment de reflecţie", în contextul crizei Brexit, al summitului UE de la Sibiu, al scrutinului europarlamrentar şi al începerii mandatului noii Comisii Europene. "Europa de Sud-Est a devenit un element-cheie al NATO din punctul de vedere al apărării", în contextul în care "Rusia a devenit mai agresivă, iar China mai influentă", a subliniat generalul Wald.

"România este unul dintre cei mai puternici aliaţi europeni din cadrul NATO", a apreciat Wald, amintind că Bucureştiul alocă 2% din PIB apărării şi achiziţionează sisteme antiaeriene Patriot.

Generalul Charles Wald are o experienţă semnificativă atât în domeniul militar, cât şi în cel al afacerilor şi este expert în materie de achiziţii de avioane şi armament, în combaterea terorismului, în politica energetică naţională a SUA şi în securitate internaţională. În cursul remarcabilei cariere, a ocupat postul de adjunct al şefului Comandamentului SUA în Europa, cu sediul din Stuttgart (Germania), fiind responsabil pentru toate forţele americane care operează în zeci de ţări din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu.