01 iulie 2019

Conferinţă IAA dedicată sistemelor spaţiale ca infrastructuri critice

Andreea Soare

În perioada 27-28 iunie 2019, Agenţia Spaţială Română (ROSA) şi Academia Internaţională de Astronautică (IAA) au organizat cea de-a opta ediţie a Conferinţei dedicate Sistemelor Spaţiale ca Infrastructuri critice, la Mamaia, România. Tema conferinţei a fost „From kilograms to kilobytes, from substance to information, from matter to structure”.

Sursă foto: ROSA

Principalul obiectiv al evenimentului a fost să reunească experţi din domeniul spaţial pentru a construi o înţelegere comună şi clară a modurilor în care acţiunile pe termen scurt şi lung legate de spaţiu ar trebui să fie conturate, ţinând cont de faptul că sistemele spaţiale au intrat în categoria infrastructurilor critice, iar o posibilă distrugere a acestora ar putea avea efecte pe termen lung.

„Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) a susţinut prezentarea de deschidere a conferinţei şi a prezentat mai târziu un raport de activitate pentru Grupul IAA de Studiu 5.13. Alte subiecte abordate la conferinţă au fost: complexitatea procesului decizional pentru structurile spaţiale ca infrastructuri critice, cum pot fi protejate comunicaţiile satelitare de întreruperi intenţionate, mega constelaţii, vulnerabilităţile sistemelor spaţiale de monitorizare a agriculturii, Staţia de la sol SST Cheia”, arată comunicatul ROSA.

Temele prezentărilor tehnice au fost: metode autonome de evitare a coliziunilor sateliţilor utilizând inteligenţa artificială, studii cu privire la rezistenţa la radiaţii, platforma ESA CSS etc., iar evenimentul s-a încheiat cu o masa rotundă despre  „Dezvoltarea de capacităţi instituţionale şi promovarea cooperării în domeniul structurile spaţiale ca infrastructuri critice”.