16 mai 2018

Concluzia experţilor OAIC: În Siria s-au folosit arme chimice cu clor

Alina Mihai

Clorul a fost folosit ca armă chimică în timpul conflictelor militare din Siria, petrecute în luna februarie a acestui an. Este concluzia la care au ajuns experţii din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, în urma unei investigaţii pe care au realizat-o după tragedie.

Sursă foto: Mediafax

Experţii din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au realizat o amplă anchetă, în urma atacului petrecut pe data de 4 februarie 2018 în cartierul Al Talil din Saraqeb, oraş situat în zona de nord-vest a Siriei.

Startul investigaţiei a fost dat după ce un medic din zonă a declarat faptul că 11 dintre pacienţii pe care i-a tratat după respectivul atac acuzau probleme respiratorii, generate de inhalarea clorului.

Ancheta pe care specialiştii OAIC au efectuat-o a scos la iveală faptul că „a fost eliberat clor din recipiente cilindrice, prin impact mecanic” se arată într-un comunicat de presă remis publicităţii, miercuri.

Mai mult, în zona cartierului au fost descoperite recipiente în care s-au descoperit reziduuri de clor şi, de asemenea, probele prelevate de pe străzile cartierului au arătat de asemenea niveluri ridicate ale concentraţiei clorului.

În aceaşi comunicat de presă, Ahmet Uzumcu, şeful OAIC, a condamnat folosirea armelor chimice declarând că „aceste acte sunt contrare interzicerii absolute a armelor chimice”.