09 aprilie 2021

Comunitatea de informaţii din SUA pregăteşte audierea anuală privind ameninţările globale

Bogdan Nicolae

În mai puţin de o săptămână, Comitetul special al Senatului american pentru intelligence va relua audierile publice ale şefilor de structuri din comunitatea de informaţii a SUA, pe tema ameninţărilor globale.

Sursă foto: Profimedia

Pe data de 14 aprilie, în faţa Comitetului condus de preşedintele Mark Warner (democrat, Virginia) şi de vice-preşedintele Marco Rubio (republican, Florida), sunt aşteptaţi a se prezenta Avril Haines, director al Comunităţii Naţionale de Informaţii, William Burns, director al CIA, Christopher Wray, director al FBI, generalul Paul Nakasone, director al NSA şi lt.gen. Scott Berrier, director al Agenţiei de Informaţii a Apărării.

Audierile publice planificate pentru jumătatea lunii aprilie a.c. se reiau după ce ultima şedinţă de acest gen a avut loc pe data de 29 ianuarie 2019. La o zi după acea dată, Donald Trump avea să reacţioneze pe Twitter, printre altele, cu celebrul îndemn „Go back to school!” adresat şefilor din comunitatea naţională de informaţii a SUA, pentru că poziţiile exprimate de aceştia în privinţa ameninţărilor reprezentate de Coreea de Nord, Iran sau Rusia contraziceau aserţiunile preşedintelui Trump.

Pe durata campaniei electorale din 2016, precum şi pe timpul mandatului său la Casa Albă, Donald Trump a adoptat deseori posturi critice la adresa propriilor servicii de informaţii şi de contrainformaţii. În 2020, pentru a evita alte conflicte cu Trump, date fiind rapoartele contrare opiniilor preşedintelui despre ameninţările externe, factorii de comandă din comunitatea naţională de informaţii a SUA au solicitat Congresului anularea audierii publice anuale.

De la preluarea preşedinţiei de către Joe Biden, Comitetul special de intelligence al Senatului american a organizat nouă sesiuni de audieri cu uşile închise şi două deschise publicului. Dintre acestea din urmă, una a fost dedicată nominalizării lui William Burns ca director al CIA, iar cealaltă a tratat breşele de securitate cibernetică descoperite în urma compromiterii a reţelelor informatice deservite de SolarWinds, de către un actor statal ostil.