03 mai 2019

Comunicat de presă│Ana Birchall: Securitatea şi diversificarea energetică reprezintă priorităţi pe ambele maluri ale Atlanticului

Monitorul Apărării şi Securităţii

Viceprim-ministrul Ana Birchall a participat joi, 2 mai 2019, la prima ediţie a Forumului de afaceri la nivel înalt UE-SUA în domeniul energiei, care a avut loc la Bruxelles.

Sursă foto: Sursă foto: Guvernul României

La reuniune au participat lideri politici europeni şi americani, precum Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA, Gordon Sondland, ambasadorul Statelor Unite pentru relaţia cu Uniunea Europeană, Miguel Arias Cañete, comisarul european pentru energie şi schimbări climatice, Dominique Ristori, director general pentru energie în cadrul Comisiei Europene, precum şi reprezentanţi la nivel ministerial din statele membre UE. Totodată, printre invitaţi s-au aflat numeroşi reprezentanţi ai unor companii care activează în domeniul energiei din Europa şi SUA.

Ana Birchall a susţinut o intervenţie în cadrul sesiunii referitoare la dezvoltarea infrastructurii de gaze naturale, în cadrul căreia a prezentat mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă. ”România acordă o importanţă deosebită consolidării relaţiei transatlantice, un parteneriat tot mai relevant în contextul actualelor provocări politice, economice şi de securitate. Securitatea şi diversificarea energetică sunt printre priorităţile principale ale mandatului nostru în exercitarea preşedinţiei Consiliului UE. Totodată, acestea sunt preocupări comune pe ambele maluri ale Atlanticului”, se arată în mesajul transmis de vicepremierul român.

Ana Birchall a reiterat rolul fundamental al conectivităţii şi importanţa investiţiilor de anvergură în domeniul infrastructurii energetice, inclusiv în ceea ce priveşte infrastructura pentru gazul natural lichefiat. ”România se află într-o poziţie privilegiată la Marea Neagră şi trebuie să îşi valorifice atuurile. Maximizarea potenţialului economic al Mării Negre în beneficiul regiunii extinse reprezintă un obiectiv asumat, iar investiţiile în energie deschid oportunităţi strategice”, a afirmat viceprim-ministrul român.

Oficialul român a evidenţiat că România este puternic angajată în demersurile de concretizare a proiectelor de interes comun privind dezvoltarea infrastructurii energetice. ”Proiectul BRUA este un bun exemplu al cooperării reuşite între statele din regiunea noastră. Acest nou coridor de gaze va îmbunătăţi interconectivitatea cu ţările vecine, va crea un nou traseu de transport de gaze la nivel regional, de la diferite surse de aprovizionare, inclusiv gaz natural lichefiat, va crea infrastructura necesară pentru preluarea şi transportul volumelor semnificative de gaze din Marea Neagră, având în acelaşi timp un potenţial important de a crea o legătură valoroasă între Coridorul Sudic de Gaze şi Europa Centrală, cu România în poziţia de hub regional de energie”, a declarat oficialul român.

Totodată, vicepremierul român a participat la masa rotundă cu tema ”Infrastructura critică şi securitatea energetică europeană”. În cadrul discuţiilor, Ana Birchall a declarat că ”sectorul energetic reprezintă o prioritate crucială, iar România, prin poziţia sa geostrategică, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai importanţi parteneri regionali, ţara noastră fiind o susţinătoare a consolidării infrastructurii energetice din regiunea extinsă a Mării Negre”.

În marja reuniunii, Ana Birchall a avut o întrevedere bilaterală cu Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA. Cu această ocazie, au fost discutate dimensiunile principale ale cooperării în domeniul energiei, aspecte privind securitatea energetică regională şi dezvoltarea proiectelor de transport şi interconectivitate. A fost apreciată poziţia geostrategică şi rolul României în consolidarea securităţii energetice regionale şi europene. De asemenea, a fost reiterartă importanţa Iniţiativei celor Trei Mări şi a continuării sprijinului consistent din partea Statelor Unite. Totodată, vicepremierul Ana Birchall a reiterat angajamentul ferm al Guvernului PSD - ALDE pentru asigurarea unui climat investiţional transparent şi atractiv pentru companiile care investesc în domeniul energetic, prin proiecte de diversificare a surselor şi rutelor de transport al energiei.