27 februarie 2024

Componenta navală a exerciţiului NATO Steadfast Defender 24 a început în apele Norvegiei: 20.000 militari, 30 de nave, 4 submarine, zeci de aeronave

Florin Jipa

Exerciţiul Joint Warrior 23-1 condus de Marina Regală Britanică, parte a seriei de exerciţii NATO Steadfast Defender, a început sâmbătă, 24 februarie 2024, în largul coastei de nord a Norvegiei. Joint Warrior este un exerciţiu bianual, care încorporează scenarii de suprafaţă, aeriene şi terestre, oferind instruire comună într-un mediu cu multe ameninţări pentru unităţile NATO. Obiectivul său general este de a îmbunătăţi interoperabilitatea şi pregătirea NATO şi a Forţelor Aliate.

Sursă foto: NATO

„Exerciţiul Joint Warrior este o demonstraţie şi un test semnificativ al capacităţii de atac a portavioanelor Regatului Unit şi este o oportunitate nepreţuită pentru noi de a ne integra şi de a lucra cu aliaţii şi partenerii noştri; îmbunătăţirea eficienţei şi cooperării noastre. Ceea ce este pertinent pentru Joint Warrior în acest an este că are loc ca parte a NATO Steadfast Defender, cel mai mare exerciţiu al NATO de la Războiul Rece încoace şi sunt mândru că HMS Prince of Wales şi Air Wing conduc forţele maritime ale NATO ca parte a acestui exerciţiu istoric", a declarat comandorul James Blackmore RN.  Comandantul Grupului britanic de lovire condus de portavionul HMS Prince of Wales.

Exerciţiul include peste 20.000 de militari, 30 de nave, 4 submarine şi mai multe aeronave, de la patrule maritime şi avioane de vânătoare de generaţia a cincea până la transportoare de trupe. Printre naţiunile participante se numără Canada, Danemarca, Franţa, Germania, Olanda, Norvegia, Spania, Polonia, Regatul Unit şi Statele Unite. 

După exerciţiul Joint Warrior, majoritatea forţelor navale vor participa la un alt exerciţiu din cadrul seriei de exerciţii Steadfast Defender, exerciţiul norvegian Nordic Response.

Acest exerciţiu se desfăşoară concomitent cu un alt exerciţiu naval NATO, în Marea Mediterană, la sud de coastele Italiei, Dynamic Manta, desfăşurat între 26 februarie şi 8 martie, cu participarea forţelor navale SUA, Italia, Turcia, Canada, Franţa Germania, Grecia, Spania şi Marea Britanie.

NATO a lansat luna aceasta cel mai mare exerciţiu din ultimii aproape 40 de ani, simulând un conflict cu un adversar egal. Exerciţiul Steadfast Defender va implica aproximativ 90.000 de militari din ţările NATO şi Suedia, proaspăt aliată. România participă cu trupele dislocate în Polonia şi ofiţeri de stat major.

În cadrul scenariului după articolul 5 al Tratatului Alianţei, ţările aliate îşi vor trimite militarii să apere Polonia şi statele baltice care sunt atacate de la est. Conform planurilor de apărare aprobate de NATO anul trecut, la Summit-ul de la Vilnius, Alianţa pune în alertă 300.000 de militari şi sute de nave şi aeronave.

La actualele manevre vor fi folosite 50 de nave, 80 de aeronave, peste 1.000 de blindate şi un număr nespecificat de drone şi submarine. Marea Britanie va disloca un grup de nave de lovire conduse de un portavion. După Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa vor participa cu un număr record de militari, peste 20.000 fiecare.

Manevrele se vor desfăşura până în mai şi alte exerciţii, din Norvegia până în România, vor fi conectate cu Steadfast Defender.

Ultimul exerciţiu NATO care a implicat un număr mare de militari a fost Reforger, în 1988, la care au participat 125.000 militari, iar după terminarea Războiului Rece, exerciţiul Trident, din 2018, la care au participat 50.000 de militari.