01 aprilie 2024

Companiile cehe de apărare, vânzări record în 2023: Va exista un interes pentru muniţie şi după războiul din Ucraina

Andreea Soare

Producătorii cehi de apărare au înregistrat vânzări record în 2023, în special pe fondul războiului din Ucraina şi a tensiunilor globale, scrie presa cehă.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit Novinky.cz, unele dintre companiile cehe din sectorul apărării, precum Colt CZ, au făcut profituri de până la 600 de milioane de euro, anul trecut.

Companiile Omnipol şi Czechoslovak, de asemenea, au înregistrat rezultate foarte bune în 2023. Creşterea profiturilor se datorează producerii de muniţie de calibru mare şi a echipamentelor militare terestre. Cea mai mare parte a producţiei cehe de echipamente militare a mers fie către state NATO, fie către Ucraina.

STV Arms Group, cel mai mare producător de muniţie din Cehia, continuă să crească producţia, în special muniţia de calibru mare. În ultimii doi ani, producţia a crescut de aproape 10 ori. Cele mai multe dintre livrări merg către Ucraina, fie direct, fie prin programe guvernamentale americane sau europene, însă şi către armata cehă şi alte armate ale NATO.

Companiile cehe de apărare cred că va exista un interes faţă de producţiile lor de arme şi după războiul din Ucraina, întrucât armatele NATO şi-au golit depozitele pentru a ajuta ucrainenii şi caută, acum, să-şi refacă stocurile.

Recent, Cehia a lansat o iniţiativă alături de alte state care vizează achiziţionarea de muniţie pentru Ucraina.