03 iulie 2019

Compania Damen continuă să urmărească anunţul privind atribuirea corvetelor şi să analizeze paşii de urmat

Dorin Oancea

Damen urmăreşte cu interes şi preocupare majoră anunţul MApN referitor la atribuirea produsului corveta multifuncţională mai ales că acesta vine la un moment în care multiple chestiuni sunt nelămurite, compania analizând următorii paşi de urmat, arată un comunicat al companiei.

Sursă foto: Mediafax

„Damen urmăreşte cu interes şi preocupare majoră anunţul MApN referitor la atribuirea produsului Corveta Multifuncţională mai ales că acesta vine la un moment în care multiple chestiuni (inclusiv de legalitate, încălcare a confidentialităţii etc), invocate chiar de către MapN ca temeiuri pentru suspendarea procedurii sunt în continuare nelămurite. Damen analizează următorii paşi de urmat”, arată comunicatul.

Compania spune că este hotărâtă să rămână în continuare un partener pentru România şi apreciază că oferta sa este cea mai potrivită soluţie pentru necesităţile navale româneşti: conţine sisteme de armament din Statele Unite ale Americii care sunt interoperabile la nivelul alianţei NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Statele Unite ale Americii şi din Uniunea Europeana. „Acest contract ar fi creat locuri de muncă suplimentare în ambele şantiere navale din Galaţi şi Mangalia, pe lângă cele 4500 de locuri de muncă deja existente şi 1500 subcontractori; acest lucru ar fi menţinut România ca fiind cea mai importantă ţară pentru şantierele navale Damen şi de asemenea de la Marea Neagră....Şantierul Naval din Galaţi este singurul exportator de nave militare din România către numeroase marine militare NATO şi non-NATO. Şantierul Naval a beneficiat în mod extraordinar de experienţa găsită la Galaţi, managerii fiind români şi bazându-se pe o lungă tradiţie de construcţie a navelor”, arată comunicatul companiei.

Conform unor surse oficiale, asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru furnizarea de corvete multifuncţionale.Ministerul Apărării Naţionale a primit oferte, în cadrul acestei licitaţii, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri şi a Grupului Naval din Franţa. Licitaţia a fost întârziată după ce procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată în ianuarie de către Ministerul Apărării Naţionale după ce Şantierul Naval Constanţa a acţionat în instanţă Guvernul şi MApN, cerând anularea licitaţiei privind programul de înzestrare cu corvete multifuncţionale. Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, pentru "suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii".