21 august 2018

Comisia pentru apărare a Camerei Deputaţilor stabileşte, marţi, când va fi audiată Carmen Dan

Ana Petrescu

Deputaţii din Comisia pentru apărare decid, marţi, când va fi invitată Carmen Dan la audierea în forul legislativ, pentru a da explicaţii despre evenimentele de la protestele violente din 10 august.

Ministrul de Interne a spus că este dispusă să vină ca să prezinte raportul întocmit de MAI.

Şedinţa din 14 august a Comisiei de apărare a Camerei Deputaţilor, în care liberalii solicitaseră să se stabilească data la care vor fi audiaţi ministrul de Interne, Carmen Dan, şi fostului şef al Jandarmeriei, Gheorghe Cucoş, a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a anunţat duminică că, în urma violenţelor de la mitingul din 10 august, au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut. Carmen Dan a anunţat că sunt cercetate 20 persoane, dintre care trei au fost arestate şi două sunt sub control judiciar.

Aceasta a precizat că nu a primit nicio invitaţie din partea Comisiei pentru Apărare a Camerei.

"Astăzi (duminică, 19 august - n.r.) mi-a fost prezentat raportul privind evenimentele din data de 10 august, pe care l-am solicitat tuturor strcuturilor ministerului. Vreau să fie foarte clar de la bun început, acest raport nu are rolul de a stabili vinovăţii. Noi nu suntem o instanţă de judecată. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit, fie civili, fie jandarmi militari.Nu am nicio ezitare să prezint acest raport comisiilor de apărare din Parlament sau în CSAT. Dacă s-a vorbit zilele acestea despre convocarea mea la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, vă spun că nu am primit nicio invitaţie până în prezent, dar sunt dispusă să particip", a declarat, duminică, ministrul de Interne, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI.

Carmen Dan a precizat că au fost deschise nu mai puţin de 21 de dosare penale până în acest moment.

"Au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane. Trei au fost arestate, iar două puse sub control judiciar. Poliţia şi Jandarmeria vă asigur că au lucrat în toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă au avut la dispoziţie doar două zile. Luni vom merge la Parchet cu alte informaţii şi date obţinute în aceste zile. Este vorba de aproximativ doi terabiţi de filmări", a completat Dan.

Acesta a mai anunţat că la nivelul ministerului a fost declanşată o verificare internă, în urma căreia au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis violenţe. Carmen Dan a anunţat că toate datele obţinute vor fi transmise Parchetului.

Vicepreşedintele Comisiei de apărare, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a acuzat că PSD a blocat acţiunile de a cerceta ce s-a petrecut la evenimentele din 10 august. Liberalul a afirmat că preşedintele Comisiei Dorel Căprar şi-a asumat, săptămâna trecută, că va trimite o invitaţie ministrului de Interne prin care o va chema la audiere, însă Carmen Dan a declarat, duminică, faptul că nu a primit nicio invitaţie.

"Ceea ce vedeţi că se întâmplă la nivelul Parlamentului cu decizia de blocare a oricărui demers pentru cercetarea evenimentelor din 10 august s-a întâmplat după cum aţi putut vedea cu toţii pentru că aţi fost aici săptămâna trecută şi la nivelul Comisiei de apărare unde am solicitat săptămâna trecută audierea doamnei Carmen Dan. PSD-ALDE nu au asigurat cvorumul la şedinţa de săptămâna trecută, domnul preşedinte al Comisiei de apărare, Dorel Căprar, reprezentant PSD şi-a asumat în cadrul şedinţei de birou a Comisiei că va trimite invitaţii către doamna Carmen Dan şi către şefi Jandarmeriei. După cum aţi văzut în declaraţia doamnei Carmen Dan de ieri, dânsa nu a primit niciun fel de invitaţie. Opoziţia a făcut tot ceea ce putea să facă neavând funcţia de conducere în comisie, a trimit apeluri publice către doamna Carmen Dan, am anunţat clar că va avea loc şedinţa mâine, am anunţat clar că o aşteptăm", a declarat Ovidiu Raeţchi, luni, la finalul BEx al PNL din Parlament.

Liberalul a adăugat că a prevăzut faptul că PSD va folosi tot felul de metode pentru a nu da curs solicitării PNL.

"Am prevăzut acest comportament din partea dânsei, am prevăzut că o să se piardă pe undeva convocarea, că n-o să meargă faxul, că plicul nu o să ajungă şi iată că asta s-a întâmplat, încă mai avem timp şi vreau să profit de acest moment pentru a face un apel public către domnul Căprar ca mâine să o avem pe doamna Carmen Dan, să trimită acum invitaţiile are tot dreptul regulamentar să facă asta şi nu cred că ne putem juca de-a tot felul de a chiţibuşuri din astea regulamentare, că nu a plecat invitaţia, că cererile pentru o sesiune extraordinară nu au fost făcute regulamentar, când avem sute de oameni în spital, inclusiv am avut cazuri din rândul jandarmilor", a completat Raeţchi.

Social-democraţii doresc înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă a evenimentelor de la mitingul de vinerea trecută. Aceştia susţin că Opoziţia şi preşedintele Klaus Iohannis au încurajat la continuarea protestelor violente.

Astfel, ministrul Apărării Naţionale, senatorul PSD Mihai Fifor, a apreciat, duminică, pe Facebook, că „trebuie constituită de îndată” o comisie parlamentară de anchetă a protestelor violente din 10 august, care să răspundă la întrebări precum „Cui foloseşte dărâmarea prin violenţă a Guvernului?”. Totodată, liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, a apreciat, sâmbătă, că este necesară înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru că declaraţiile lui Klaus Iohannis despre acţiunea Jandarmeriei la protestul din 10 august "denotă dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente".