24 august 2018

Comisia Europeană transmite Italiei că "ameninţările" în criza imigraţiei "nu sunt utile"

Mihai Draghici

Comisia Europeană a transmis, vineri, Italiei că "ameninţările" în problema imigraţiei extracomunitare "nu sunt utile", după ce Guvernul de la Roma a evocat posibilitatea suspendării contribuţiilor la bugetul comunitar.

Sursă foto: Mediafax

"Găsirea unei soluţii pentru imigranţii aflaţi la bordul unor nave este principala noastră prioritate, de aceea ne concentrăm pe acest lucru şi de aceea credem că toată lumea trebuie să se concentreze pe asta", a declarat Alexander Winterstein, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

"Nu ne lansăm în acuzaţii reciproce. Credem că declaraţiile neconstructive, ameninţările nu sunt utile; în acest fel nu ne apropiem de soluţii. Uniunea Europeană este o comunitate de reguli, funcţionează pe baza regulilor, nu a ameninţărilor", a precizat oficialul CE, citat de cotidianul Le Figaro şi de agenţia Reuters.

Italia ameninţă cu suspendarea contribuţiilor la bugetul UE din cauza problemei imigranţilor

Italia va suspenda alocarea fondurilor pentru bugetul Uniunii Europene în cazul în care Comisia Europeană nu va decide modalităţi de redistribuire a imigranţilor extracomunitari ajunşi pe teritoriul italian, a avertizat joi după-amiază vicepremierul italian Luigi di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele.

"Dacă Uniunea Europeană se încăpăţânează cu această abordare, dacă în urma reuniunii programate vineri la Comisia Europeană nu vor apărea rezultate şi nu vor fi luate decizii privind nava Diciotti şi redistribuirea imigranţilor, eu şi întreaga Mişcare Cinci Stele nu vom mai fi dispuşi să oferim 20 de miliarde de euro Uniunii Europene", a declarat Luigi di Maio, citat de publicaţia Il Fatto Quotidiano, precizând că vorbeşte în calitatea de lider al formaţiunii politice.

Guvernul de la Roma, condus de coaliţia Mişcării Cinci Stele (populistă, antisistem) şi Ligii Nordului (extremă-dreapta), se opune venirii navelor cu imigranţi extracomunitari în Italia, cerând preluarea imigranţilor de către alte ţări membre ale Uniunii Europene.

În prezent, în Portul Catania se află o navă la bordul căreia sunt 150 de extracomunitari. Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a permis doar debarcarea copiilor din această navă.