08 noiembrie 2018

Comisia Europeană sancíonează România pentru normele de eficienţă energetică şi cere oprirea mecanismului de plată defalcată a TVA

Dorin Oancea

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită scrisori de punere în întârziere României, Austriei, Finlandei, Germaniei, Ungariei, Slovaciei şi Spaniei din cauza faptului că aceste ţări au transpus sau au pus în aplicare în mod incorect anumite cerinţe ale Directivei privind eficienţa energetică.

Sursă foto: Mediafax

Directiva instituie un cadru comun de măsuri pentru promovarea eficienţei energetice pe teritoriul UE, cu scopul de a asigura atingerea obiectivului de 20% în materie de eficienţă energetică până în 2020 şi de a pregăti terenul pentru viitoare creşteri ale eficienţei energetice după această dată, precizează un comunicat al instituţiei.

Statele membre în cauză au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor formulate de Comisie; în caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană („Comisia”) urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Comisia Europeană solicită României să pună capăt mecanismului de plată defalcată a TVA

Comisia Europeană a decis joi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru aplicarea unui mecanism de plată defalcată a TVA, arată un comunicat al instituţiei europene.

De la 1 ianuarie 2018, România aplică acest mecanism alternativ de colectare a TVA în care TVA-ul este plătit într-un cont blocat separat, ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care îşi desfăşoară activitatea în această ţară. Această dispoziţie este obligatorie pentru anumite întreprinderi, care trebuie să deschidă un cont bancar de TVA blocat separat.

Clienţii lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie şi către furnizorii săi. Măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât şi libertăţii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

Scrisoarea de punere în întârziere adresată astăzi urmează unei comunicări adoptate tot joi de către Comisie, prin care se respinge o cerere din partea României de derogare de la normele UE în acest domeniu, din cauza preocupărilor legate de principiul proporţionalităţii şi de compatibilitatea cu tratatul. În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.