13 mai 2019

Comisia Europeană, despre aderarea României la Schengen: Nu văd de ce această poziţie ar fi pusă în pericol

Firuta Flutur

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas a declarat, luni, întrebat dacă Jean Claude Juncker îşi menţine declaraţia potrivit căreia România este pregătită să intre în spaţiul Schengen în contextul actual, că nu vede de ce această poziţie ar fi pusă în pericol.

Sursă foto: Mediafax

"Cred ca preşedintele într-adevăr afirmă oficial acest lucru si cred ca dacă problemele identificate în scrisoarea lui Frans Timmermans sunt corect adresate, nu văd de ce această poziţie ar fi pusă în pericol. Ceea ce ar ameninţa această poziţie, dacă unele dintre aceste probleme care sunt acum identificate şi care condiţionează autorităţile române, nu vor fi adresate aşa cum ar trebui", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas, întrebat dacă Jean Claude Juncker îşi menţine declaraţia potrivit căreia România este pregătită să intre în spaţiul Schengen.

La începutul anului, preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au declarat că integrarea României în spaţiul Schengen şi înlăturarea raportului MCV sunt două obiective care se vor finalizate până la terminarea mandatului actualei Comisii Europene. Jean Claude Juncker declara atunci că a purtat numeroase discuţii cu premierul olandez în care l-a informat că România e pregătită să intre în spaţiul Schengen şi că aşteaptă de la acesta progrese în privinţa opiniei privind adeziunea României la Schengen.

„România trebuie să fie în spaţiul Schengen.(...) În permanenţă port un dialog cu Olanda şi cu celelalte ţări, spunând că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen. Premierul olandez ştie acest lucru şi ştie că aştept de la el progrese în acest sens”, a declarat Jean Claude Juncker, întrebat despre aderarea României la spaţiul Schengen.