13 mai 2024

Comisarul european pentru piaţa internă: UE a trecut parţial la o economie de război

Florin Jipa

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, a declarat că UE a trecut parţial la o „economie de război” din cauza producţiei crescute de obuze care vor fi ulterior trimise în Ucraina.

Sursă foto: Misiunea Franţei AIGLE în România

El a adăugat că armata ucraineană s-ar putea confrunta cu dificultăţi, pe măsură ce politicienii europeni îşi îndreaptă atenţia către alegerile din Parlamentul European şi din Statele Unite.

„Noi înşine avem alegeri acum şi alegerile în Statele Unite vor începe în curând. Desigur, pentru Rusia  aceasta este o oportunitate de a avansa. Din acest motiv, noi în Europa am decis să ne creştem foarte semnificativ subvenţiile în materie de arme şi muniţii”, a declarat Breton la postul BFMTV.

Thierry Breton a adăugat că UE îşi stabileşte obiectivul de a produce 2 milioane de lovituri de artilerie pe an, inclusiv de calibru 155 mm, pentru a fi transferate în continuare Ucrainei. Potrivit acestuia, este necesar să se dezvolte în continuare industria militară a Europei şi să se facă mai rapid.

Pe 15 martie, Comisia Europeană a alocat 500 de milioane de euro pentru a creşte producţia de muniţie, ca parte a dezvoltării industriei europene de apărare.

Declaraţia CE spune că aceste fonduri vor permite producţia a până la 2 milioane de lovituri de artilerie anual până la sfârşitul anului 2025. În aprilie, preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre necesitatea de a accelera tranziţia către o economie de război.

Între martie 2023 şi martie 2024, ţările UE au livrat Ucrainei doar jumătate din cele un milion de lovituri de artilerie promise. Din toamna anului trecut şi până în aprilie 2024, Statele Unite nu au aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde dolari pentru anul fiscal 2024, necesar Ucrainei, iar acest lucru a afectat situaţia pe front. Rusia a reuşit să oprească complet contraofensiva ucraineană şi a reluat ofensiva pe toată lungimea frontului.

Pe 10 mai, Rusia a mai deschis un front, la nord-est de Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, cu o populaţie de peste 1,5 milioane locuitori.