05 iunie 2019

„Combat Life Saver Course” la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica", din Cincu

Andreea Soare

„Treizeci de militari din Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan" au început, marţi, 5 iunie, Cursul de acordare a primului ajutor (Combat Life Saver Course), organizat la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica" din Cincu”, anunţă un comunicat al Forţelor Terestre Române.

Sursă foto: Forţele Terestre Române

Activităţile se desfăşoară în cadrul exerciţiului Wind Spring 19, conexat cu Exerciţiul Multinaţional Saber Guardian 2019, în perioada 4 – 8 iunie, sub îndrumarea plutonierului major Nicolae Tonea, de la Batalionul 817 Artilerie „Petru Rareş", Prundu Bârgăului şi a plutonierului Sabina Molodoi, din Batalionul 405 Sprijin Logistic „Năsăud", transmite comunicatul Forţelor Terestre.

Pe parcursul celor cinci zile, militarii vor învăţa principalele procedee şi tehnici de acordare a primului ajutor, elemente care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, în orice împrejurare.

Cel care îi va instrui pe cei treizeci de militari de la Cursul de acordare a primului ajutor este Plutonierul major Tonea Nicolae, care a participat la şapte misiuni în teatrele de operaţii, cinci în Afganistan, una în Irak si încă una în Kosovo. Acesta îndeplineşte funcţia de comandant pluton medical în Batalionul 817 Artilerie „Petru Rareş", Prundu Bârgăului, din Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan".

„Nu voi uita niciodată privirea militarilor care îşi puneau viaţa în mâinile noastre pe timpul executării misiunilor specific în teatrele de operaţii. Militarii veniţi la curs sunt receptivi şi învaţă rapid. Cursul este util pentru toţi militarii, deopotrivă, iar exemplele pe care le dau adesea, cu experienţele reale din teatrele de operaţii, îi determină să-şi însuşească mult mai rapid noţiunile şi deprinderile necesare. Patru misiuni le-am îndeplinit pe funcţie de sanitar în cadrul plutonului medical, urmate de trei misiuni pe funcţia de consilier şi instructor al forţelor afgane, Afgan National Defence Security Forces. Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai când ştii că cineva depinde de tine şi trebuie să fii atent la fiecare detaliu care i-ar putea salva viaţa. Iar pentru mine este foarte important să împărtăşesc camarazilor aceste experieţe şi cunoştinţe dobândite pe parcursul anilor!”, a afirmat acesta.