02 august 2018

Comandantul forţelor SUA din Europa Curtis Scaparrotti a vizitat baza aeriană Incirlik

Teodora Marinescu

Şeful Comandamentului suprem al forţelor SUA din Europa, generalul Curtis Scaparrotti, a efectuat joi o vizită oficială la baza aeriană de la Incirlik, localizată în oraşul Adana din sudul Turciei, relatează presa turcă.

Acesta a călătorit la baza aeriană Incirlik cu un avion al coaliţiei de forţe care luptă împotriva organizaţiilor teroriste în Siria şi Irak, relatează site-ul beyazgazete.com.

Generalul Curtis Scaparotti, care a discutat miercuri cu şeful Statului Major General al Armatei Turciei, Yasar Guler, va călători apoi la Izmir.

Comandamentul SUA în Europa (EUCOM) a anunţat că, în cadrul vizitei, generalul Scaparrotti va discuta despre relaţia militară între SUA şi Turcia, potrivit Hurriyet Daily News.

"Şeful Comandamentului suprem al forţelor SUA din Europa, generalul Curtis M. Scaparrotti, se va întâlni săptămâna aceasta cu omologii săi turci la Ankara, pentru a discuta despre mai multe probleme de apărare, subliniind şi relaţie militară între SUA şi Turcia", a anunţat marţi EUCOM.

Concomitent cu vizita generalului Scaparotti în Turcia, Administraţia Donald Trump a adoptat sancţiuni împotriva unor oficiali turci, din cauza detenţiei pastorului protestant Andrew Brunson.

Pastorul evanghelic Andrew Craig Brunson, în vârstă de 50 de ani, a fost eliberat miercuri după un an şi jumătate de închisoare, din "motive medicale", dar acum se află în arest la domiciliu. Donald Trump a cerut în mai multe rânduri eliberarea pastorului, afirmând că arestarea acestuia este o "ruşine". Acesta a fost arestat în ancheta privind complotul militar produs în Turcia în iulie 2016.