15 septembrie 2020

Comandantul Comandamentului Strategic: Pentru prima dată în istorie, SUA trebuie să confrunte doi competitori egali, puteri nucleare, Rusia şi China

Florin Jipa

Comandantul Comandamentului Strategic al SUA, amiralul Charles ''Chas'' A. Richard, trage un semnal de alarmă afirmând, luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Pentagon, că este pentru prima dată în istorie când armata americană are doi competitori egali, puteri nucleare, Rusia şi China.

Sursă foto: DoD

Acesta a spus că Rusia şi China au dezvoltat capabilităţi strategice în efortul de a depăşi SUA, lucru care trebuie luat serios în considerare.

„Este pentru prima dată în istoria naţiunii noastre când trebuie să facem faţă la doi competitori egali, puteri nucleare, care trebuie să fie descurajaţi diferit şi lucrăm din greu pentru a îndeplini acest obiectiv,” a declarat Richard.

Amiralul american a menţionat că aceste două naţiuni îşi dezvoltă capabilităţile nucleare, dar şi cele spaţiale, cyber şi arme noi, precum rachetele hipersonice.

„Beijingul este acum capabil să ameninţe şi să lovească pe pământul american folosind rachetele balistice de pe submarine,” a precizat amiralul Richard.