18 mai 2021

Comandantul Batalionului de Protecţie a Forţei „Jderii”, locotenent-colonelul Vasile Mironescu, ultimul român care a părăsit Baza Aeriană Kandahar

Florin Jipa

Ultimii 100 de militari români din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii au plecat din Baza Aeriană Kandahar, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

Sursă foto: MApN

România a avut o prezenţă continuă în Kandahar pentru 19 ani. În ultimul timp, militarii români asigurau securitatea bazei şi instruiau forţele de securitate afgane.

„Acum, toţi cei 19 ani de prezenţă a trupelor româneşti aici trec în cărţile de istorie. Militarii şi-au încheiat misiunea cu succes,” a postat MApN pe o reţea de socializare.

Acţiunea s-a întîmplat la începutul săptămânii trecute, cînd forţele americane au anunţat că baza a fost predată forţelor de securitate afgane.

„Ultimii militari români şi americani s-au adunat la aeroport. Maşinile de luptă au părăsit poziţiile de apărare şi au fost îmbarcate în uriaşele aeronave C-17 Globemaster III. Apoi, rând pe rând, americani şi români au urcat în avioane. Ultimul militar român ce a plecat din Baza Aeriană Kandahar, după 19 ani de prezenţă continuă românească acolo, a fost comandantul Batalionului de Protecţie a Forţei Jderii, locotenent-colonelul Vasile Mironescu,” a postat MApN.

Forţele SUA s-au retras din Baza Kandahar, unde au fost şi cei mai mulţi militari români