01 august 2020

Comandamentul Africa al SUA îşi caută casă nouă. Într-o altă ţară europeană, sau chiar în America

Florin Jipa

După ce preşedintele Donald Trump a ordonat retragerea a 12.000 de militari din Germania, printre care şi principalele comandamente, EUCOM, SOCOM şi AFRICOM, militarii au început punerea planului în practică.

Sursă foto: US DoD

Dacă pentru Comandamentul Europa - EUCOM şi cel al Opera'iilor Speciale - SOCOM s-a stabilit ca nou loc Belgia, unde sunt comandamente NATO şi se poate folosi o parte din infrastructură, pentru AFRICOM se caută cea mai bună soluţie.

U.S. Africa Command (AFRICOM) a primit ordin să-şi facă un plan de relocare a comandamentului, a declarat, vineri, comandantul acestei structuri, conform thehill.com.

„U.S. Africa Command a primit ordin să planifice mutarea. Va dura luni pentru a găsi opţiuni, a stabili noul loc şi până la luarea unei decizii, dar comandamentul a început acest proces,” a declarat generalul Stephen Townsend, comandantul comandamentului.

Acesta a adăugat că va căuta locuri în Europa, dar şi mutarea în SUA este o opţiune.

Miercuri, secretarul apărării, Mark Esper, a declarat că aproape 12.000 de militari vor fi relocaţi din Germania, ca o mutare strategică pentru a contracara mai bine Rusia, dar joi Donald Trump l-a contrazis şi a declarat că prin ordinul dat a pedepsit Germania pentru faptul că plăteşte miliarde Rusiei pe energie, dar nu vrea să aloce două procente din Produsul Intern Brut pe apărare.