26 mai 2018

Columbia va deveni săptămâna viitoare primul partener global al NATO din America Latină

Mircea Olteanu

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos a anunţat că ţara sa va deveni de săptămâna viitoare prima ţară din America Latină care se alătură NATO ca "partener global" al organizaţiei de securitate, informează site-ul postului France 24.

"Vom formaliza (parteneriatul) la Bruxelles, săptămâna viitoare - şi acest lucru este foarte important - intrarea Columbiei în NATO în categoria partenerilor globali. Vom fi singura ţară din America Latină care are acest privilegiu", a declarat preşedintele columbian.

Santos, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2016, acordat în legătură cu eforturile sale de a pune capăt pe cale paşnică insurgenţei declanşate de fosta mişcare rebelă FARC, a declarat că această acţiune va îmbunătăţi imaginea Columbiei în plan mondial.

Afganistan, Australia, Irak, Japonia, Coreea de Sud, Mongolia, Noua Zeelandă şi Pakistan sunt alte ţări în categoria partenerilor globali ai NATO.

Columbia şi NATO au încheiat un acord de parteneriat în mai 2017, în urma soluţionării pe cale paşnică a conflictului armat din această ţară.

Potrivit site-ului NATO, printre domeniile de cooperare cu Columbia se numără securitatea cibernetică, securitate maritimă, terorism şi legăturile cu lumea crimei organizate, cât şi consolidarea capabilităţilor forţelor armate columbiene.