05 iunie 2019

Colonelul Ştefan Toader, despre rolul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” în cadrul exerciţiilor Wind Spring 19 şi Swift Response 19

Andreea Soare

Colonelul Ştefan Toader, locţiitorul pentru operaţii al şefului de stat major al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” şi şeful Punctului de Comandă Înaintat al diviziei în exerciţiul Saber Guardian 19, a prezentat, printr-un comunicat al Forţelor Terestre Române, rolul unităţii în cadrul acestui program major de instruire: asigurarea sprijinului logistic real şi controlul tactic al exerciţiilor de tip LIVEX (trageri de luptă) ce urmează să se desfăşoare în teren.

Sursă foto: Forţele Terestre Române

Colonelul Ştefan Toader a vorbit despre etapele planificării exerciţiului Saber Guardian 19 şi despre rolul Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” în cadrul exerciţiilor cu trageri de luptă şi a altor exerciţii de antrenament în teren:  „pregătirea propriu-zisă a Saber Guardian 19 a început anul trecut, prin organizarea unei serii de activităţi premergătoare cum ar fi desfăşurarea conferinţei iniţiale de planificare, urmată de conferinţele principală de planificare şi de coordonare. Începând cu data de 18 mai 2019, am instalat sistemele de comandă şi control şi am executat exerciţii de antrenament de comunicaţii, în care ne-am verificat legăturile între toate structurile participante. 

De asemenea, a avut loc afluirea detaşamentelor precursoare în vederea instalării taberelor şi a sistemului de sprijin logistic real, acestea fiind urmate de forţele principale. În faza operaţională a programului de instruire, din perioada 3 - 24 iunie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, se instruiesc 3.500 de militari, din care 1.800 militari români. Punctul de Comandă Înaintat, prin Baza 4 Logistică, a instalat linia 2 de sprijin logistic, însemnând depozitarea muniţiilor, carburanţilor lubrefianţi, mentenanţa şi hrănirea. Totodată, Punctul de comandă al Diviziei 4 Infanterie este cel care stă în spatele exerciţiilor cu trageri de luptă şi al altor exerciţii de antrenament în teren. La instrucţia forţelor, participăm cu Brigada 81 Mecanizată şi cu Baza 4 Logistică. În cadrul Brigăzii 81 Mecanizate este afiliată o companie de militari, din Brigada 25 Airborne, din Ucraina. 

La exerciţiu mai participă Brigada 8 LAROM, Regimentul 69 Artilerie Mixtă. Brigada 2 Vânători de Munte marchează inamicul, în acord cu scenariului exerciţiului. La instrucţia comandamentelor, structurile din Cincu vor desfăşura, în data de 5 iunie, un exerciţiu de simulare asistat de calculator. În cadrul Saber Guardian 19, evenimentul major de instrucţie pentru forţele române din Cincu şi în special pentru Divizia 4 Infanterie este exerciţiul Wind Spring 19, în care ţintele principale de instruire sunt de la Brigada 81 Mecanizată. Wind Spring 19 însumează antrenament în teren şi exerciţii cu trageri de luptă care se vor încheia în data de 15 iunie.

În continuare, va avea loc cel de-al doilea exerciţiu, de această dată cu structuri din SUA, denumit Swift Response 19, programat a se încheia în data de 24 iunie.”

Exerciţiul SG 19 se desfăşoară în perioada 3-24 iunie, având principal obiectiv evidenţierea coeziunii, unităţii şi solidarităţii statelor partenere şi aliate în vederea apărării împotriva oricărei agresiuni, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă şi concentrare a forţelor în timp scurt, oriunde în Europa. SG 19 şi exerciţiile conexate planificate pe teritoriul ţării noastre se vor desfăşura, în principal, în poligoanele de instruire şi zonele Cincu, Babadag, Smârdan, Capu Midia, Boboc, Borduşani. „Saber Guardian” se organizează anual începând cu 2013, fiind găzduit, până în prezent, prin rotaţie, de Bulgaria, România şi Ucraina.

Începând cu anul 2017, „Saber Guardian” a devenit un exerciţiu bienal. SG19 este inclus în Programul exerciţiilor întrunite ale Comandamentului Forţelor Armate ale SUA din Europa, în vederea creşterii interoperabilităţii la nivel întrunit şi multinaţional cu forţele naţiunilor aliate şi partenere.