19 noiembrie 2021

CNN: Refugiaţii afgani aflaţi la Camp Bondsteel, care nu trec de verificările de securitate ale Statelor Unite, vor avea opţiunea de a se întoarce în Afganistan

Andreea Soare

Refugiaţii afgani care se află în baza militară americană din Kosovo şi care nu vor trece de verificările de securitate ale DHS ar putea fi trimişi de Administraţia Biden înapoi în Afganistan, scrie The Hill, cu referire la CNN.

Sursă foto: AP

Aceasta este una dintre opţiunile luate în considerare de către oficialii SUA, care nu au încă un plan concret pentru cei care nu trec de verificările de securitate ale Departamentului de Securitate Internă din Statele Unite, au declarat, în condiţii de anonimitate, trei oficiali americani pentru CNN.

În jur de 70.000 de refugiaţi afgani au mers în SUA în urma retragerii armatei americane din Afganistan. Alţi zeci de mii de refugiaţi au fost trimişi la baze militare din Europa sau din Orientul Mijlociu, unde aşteaptă să treacă procesul de verificare al DHS (Deparment of Homeland Security), înainte de a merge în SUA sau într-o altă ţară parteneră.

 Oficialii americani au specificat încă de la început că toţi afganii care merg în SUA trebuie să treacă printr-un proces de verificare a securităţii. Cei care au necesitat un proces de verificare mai riguros au fost trimişi la Camp Bondsteel, în Kosovo, în acest moment 200 de afgani şi familiile acestora fiind în această bază. Guvernul din Kosovo a acceptat să găzduiască refugiaţii afgani pentru un an.

Cu toate acestea, dacă afganii aflaţi în Bondsteel nu trec de verificările americanilor aceştia pot alege să se întoarcă în Afganistan. Înainte de a lua o astfel de decizie, se va analiza posibilitatea ca aceştia să meargă într-o ţară terţă. Oficialii americani nu au fost foarte clari în privinţa acestor ţări terţe în care ar putea fi trimişi refugiaţii afgani care nu trec de verificările DHS.