08 septembrie 2021

CNN: Operaţiune eşuată a agenţilor ucraineni. Serviciile de informaţii din Ucraina au încercat să prindă 32 de presupuşi mercenari ruşi, însă bieloruşii le-au stricat planurile

Andreea Soare

Serviciile de informaţii din Ucraina au încercat, anul trecut, să prindă 32 de presupuşi mercenari ruşi, ademenindu-i cu o pagină web de angajări falsă, scrie CNN, însă planurile acestora au fost stricate de către serviciile de securitate bieloruse.

Sursă foto: AFP

Potrivit CNN, operaţiunea agenţilor ucraineni, care a durat 18 luni, avea drept scop ademenirea mercenarilor ruşi şi eventuala capturare şi transferare a acestora în Ucraina. Se pare că Ucraina ar fi primit sprijin şi de la SUA în elaborarea acestei acţiuni.

Trei foşti oficiali din cadrul Serviciului de Informaţii Militare din Ucraina au povestit pentru CNN cum au pus la cale o operaţiune care avea scopul de a ademeni suspecţi de crime de război ruşi şi de a-i duce în Ucraina, unde ar fi fost judecaţi pentru atrocităţile comise în estul Ucrainei, unde separatiştii susţinuţi de Moscova luptă de mai mulţi ani.

Astfel, agenţii ucraineni au creat o pagină web care părea că aparţine unei companii militare private din Rusia şi care recruta oameni pentru diverse activităţi plătite cu mult peste media de pe piaţă: 5.000 de dolari pentru un contract de o lună, care presupunea protejarea unei rafinării din Venezuela.

Mai mult ruşi ar fi căzut în plasă, aplicând pentru acest loc de muncă, spun sursele CNN, astfel oferind serviciilor de informaţii ucrainene oportunitatea de a începe identificarea suspecţilor de crime de război.

Se pare că aceştia au fost ulterior contactaţi de către presupuşii angajatori, care au început să îi întrebe lucruri legate de experienţa pe câmpul de luptă. Ruşii au început să trimită documente militare şi dovezi legate de locurile în care au luptat, precum poze şi imagini video cu activităţile lor din estul Ucrainei.

Unii dintre aplicanţii la acest loc de muncă au declarat că au fost implicaţi în cazul MH17, aeronava de la Malaysian Airlines care a fost doborâtă deasupra Ucrainei, în timp ce efectua un zbor de la Amsterdam la Kuala Lumpur, în iulie 2014. La acea vreme, o echipa internaţională de investigatori a susţinut că în spatele doborârii avionului se află Rusia, însă oficialii de la Moscova au negat orice implicare în acel eveniment.

„Doi dintre aplicanţi au fost prezenţi când a fost lansată racheta care a doborât avionul MH17. Alţi patru au fost membri ai unui grup responsabil de doborârea unei aeronave militare, care a dus la moartea a 70 de militari ucraineni”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor militare de informaţii pentru CNN, în condiţii de anonimitate.

 După ce mai mulţi ruşi au fost sunaţi de către presupuşii angajatori, planul agenţilor ucraineni era să îi ducă pe aceştia în Ucraina, însă, din cauza restricţiilor impuse pe fondul COVID-19,  au fost nevoiţi să îi ducă întâi în Belarus, unde au fost prinşi – cu câteva ore înainte de a părăsi ţara - de către serviciile de securitate bieloruse, care au crezut că au de-a face cu un complot pus la cale de Rusia.

În urma acestui eşec, serviciile de informaţii ucrainene au apelat la preşedintele Volodimir Zelenski, care l-a sunat pe Alexander Lukaşenko, preşedintele Belarusului, căruia i-a cerut să îi transfere pe „suspecţi” în Ucraina, pentru a fi judecaţi potrivit normelor internaţionale. Lukaşenko l-a sunat, însă, pe Putin, care, alături de serviciile de informaţii din Rusia, a fost la fel de surprins de întreaga operaţune.

La o săptămână de la conversaţia dintre Lukaşenko şi Putin, Rusia a anunţat că cei 32 de ruşi arestaţi în Belarus s-au întors în ţară, însă nu şi al 33-lea infractor, care avea cetăţenie dublă, rusă şi bielorusă, şi care a rămas în Minsk.

Preşedintele Zelenski a negat, ulterior, orice implicare a Ucrainei în această poveste.