04 aprilie 2024

Ciolacu: NATO oferă cadrul unei cooperări politico-militare în scop strict defensiv

Gabriel Pecheanu

NATO oferă cadrul unei cooperări politico-militare în scop strict defensiv împotriva ameninţărilor de orice natură, afirmă premierul Marcel Ciolacu, în mesajul transmis cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice.

Sursă foto: Mediafax

„Se împlinesc astăzi 75 de ani de când Statele Unite, Canada şi 10 state europene semnau, la Washington, Tratatul Atlanticului de Nord, în fapt, actul de naştere ale unei alianţe defensive, cu rolul de a descuraja şi apăra în caz de nevoie statele membre împotriva oricăror ameninţări la adresa securităţii. Cu un număr mai mare de state membre acum, inclusiv România, care a sărbătorit cu doar câteva zile în urmă două decenii de când a aderat la NATO, această conexiune euro-atlantică oferă cadrul unei cooperări politico-militare în scop strict defensiv împotriva ameninţărilor de orice natură. Printr-o frumoasă coincidenţă, tot astăzi se împlinesc 16 ani de când s-a încheiat primul summit NATO găzduit de România şi devenit un reper important în istoria întregii Alianţe şi a Flancului Estic, prin deciziile luate atunci”, scrie pe Facebook premierul Marcel Ciolacu.

El aminteşte de rolul Alianţei Nord-Atlantice în contextul războiului din Ucraina.

„Vedem cum evoluţiile actuale în materie de securitate la nivel regional şi global confirmă necesitatea unui concept defensiv comun, în faţa ameninţărilor generate de ambiţiile expansioniste ruse şi agresiunea declanşată asupra Ucrainei.
Aflată în imediata apropiere a acestui conflict fără perspective foarte apropiate de a se încheia, România beneficiază, ca stat membru al NATO, de cea mai concretă o garanţie de securitate pe care am avut-o vreodată şi, la rândul său, va continua să dea dovadă de aceeaşi responsabilitate în eforturile comune de pregătire şi apărare împotriva provocărilor pe care le implică noul context strategic de securitate”, încheie Ciolacu.