09 iunie 2021

Cine este pilotul aflat la bordul aeronavei MiG-29 care a dispărut în Marea Neagră. Acesta avea misiunea de a trage pe timp de noapte într-o ţintă constituită dintr-o paraşută luminoasă

Andreea Soare

Pilotul care se afla la bordul aeronavei MiG-29, dispărută deasupra Mării Negre, în timp ce participa la un exerciţiu militar, este maiorul Valentin Dimitrov Terziev, unul dintre cei mai experimentaţi piloţi ai Bazei Aeriene Graf Ignatievo luând în considerare orele de zbor (peste 700), transmite Novinite.

Sursă foto: Ministerul Apărării Bulgaria

Maiorul Terziev, în vârstă de 47 de ani, participa la un exerciţiu militar când aeronava pe care o pilota s-a prăbuşit în Marea Neagră. Misiunea acestuia era să tragă într-o ţintă reprezentată de o paraşută luminoasă, pe timp de noapte. Aceasta este considerată a fi una dintre cele mai grele părţi ale unui astfel de exerciţiu, întrucât există riscul pierderii orientării. Cu toate acestea, colegii săi spun că pilotul avea îndeajuns de multă experienţă pentru a face faţă situaţiei. Acesta a zburat pe avioanele Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, MiG-21 şi MiG-29 şi avea peste 700 de ore de zbor.

Deşi una dintre ipoteze privind cauzele incidentului este o greşeală din partea pilotului, colegii săi nu sunt de acord cu această idee.

Terziev participa la exerciţiul militar „Shabla 21” alături de alţi militari bulgari, sârbi şi americani.

Aeronava MiG-29, pe care o pilota Terziev, a fost livrată Bulgariei în 1988-1989 şi a fost considerată funcţională pentru încă 8 ani.