19 iunie 2019

Cine este Mark Esper, nominalizarea preşedintelui Donald Trump pentru poziţia de secretar interimar al Apărării Statelor Unite

Monitorul Apărării şi Securităţii

Noua nominalizare a Preşedintelui Trump pentru poziţia de secretar interimar al Apărării Statelor Unite vine după retragerea, din motive personale, a fostului interimar Patrick Shanahan, în plină procedură de validare ca titular al postului.

Sursă foto: Mediafax

Mark Esper a ocupat poziţia de secretar al Forţelor Terestre începând cu luna noiembrie 2017. Departamentul Apărării Statelor Unite este organizat pe şase departamente, între care patru categorii de forţă, terestre, aeriene, navale şi infanteria marină, fiecare condusă de câte un secretar de stat civil, cărora li se adaugă garda de coastă şi garda naţională, cu misiuni specifice pe teritoriul naţional pe timp de pace. Ca urmare, Mark Esper urcă în ierarhia Pentagonului până pe cea mai înaltă poziţie după peste trei decenii de la absolvirea Academiei Militare a Statelor Unite, în 1986.

Conform biografiei sale profesionale disponibilă pe site-ul U.S. Army, Esper a servit în cadrul trupelor de infanterie pentru un deceniu, perioadă în care a participat la campania Primului Război din Golf de la începutul ultimului deceniu al secolului trecut şi a avansat până la funcţia de comandant de companie aeropurtată. Ulterior, s-a transferat în cadrul forţelor de rezervă ale gărzii naţionale, iar în 2007 a părăsit instituţia militară pentru a activa în industria de apărare şi în viaţa politică. A ocupat diverse posturi, în calitate de consilier pentru securitate naţională şi director politic pentru mai multe comitete şi senatori republicani, între care Charles Timothy Hagel, fost secretar al Apărării în cadrul administraţiei Obama.

Mark Esper a activat în industria de apărare ca director operaţional şi vice-preşedinte al Asociaţiei Industriei Aerospaţiale, pentru ca ulterior să ocupe poziţia de vice-preşedinte pentru relaţia cu guvernul al Raytheon Company, producătorul sistemului de apărare antiaeriană şi anti-rachetă Patriot, companie care se va transforma în gigantul Raytheon Technologies începând cu anul următor, după fuziunea cu United Technologies Corporation.

Esper a ocupat şi poziţia de şef administrativ al Heritage Foundation, unul dintre cele mai influente şi conservatoare think tank-uri americane, care promovează propuneri de politică publică fundamentate pe valorile tradiţionale ale poporului american şi pe importanţa unei apărări naţionale solide pentru asigurarea bunăstării şi prosperităţii Statelor Unite.

Preşedintele Trump a afirmat deja public intenţia sa de a-l nominaliza pe Mark Esper ca titular al poziţiei de secretar al Apărării, însă se pare că va fi nevoit să facă faţă acuzaţiilor democraţilor şi unei părţi a societăţii civile care consideră că legăturile anterioare ale lui Esper cu industria de apărare îi vor afecta obiectivitatea în viitoarele decizii privind dotarea forţelor armate. Tema este cu atât mai mult sensibilă, cu cât Esper îi succede lui Patrick Shanahan, la rândul său acuzat în presa de peste ocean de posibile conflicte de interese induse de activitatea sa anterioară în cadrul Boeing, unul dintre primii trei mari furnizori de sisteme de armament pentru Departamentul Apărării, cu contracte de miliarde de dolari.