17 noiembrie 2018

CIA ştie cine a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Marinela Sarbu

CIA a concluzionat că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în Istanbul luna trecută, contrazicând afirmaţiile guvernului saudit potrivit cărora prinţul nu a fost implicat în această crimă, relatează The Washington Post.

Sursă foto: Mediafax

Evaluarea CIA, în care oficialii americani au declarat că au mare încredere, este cea mai definitivă de până acum, asociindu-l pe prinţul Mohamed cu această operaţiune şi complică astfel eforturile administraţiei Trump de a păstra legăturile SUA cu unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi americani din regiunea Golfului.

O echipă de 15 agenţi saudiţi a zburat la Istanbul cu avioane guvernamentale în luna octombrie şi l-a ucis pe Khashoggi în consulatul saudit, unde mersese să ia documentele necesare pentru căsătoria planificată cu o femeie de origine turcă.

În concluziile sale, CIA a examinat mai multe surse de informaţii, inclusiv un apel telefonic pe care fratele prinţului, Khalid bin Salman, ambasadorul saudit în Statele Unite, l-a avut cu Khashoggi, potrivit oamenilor familiarizaţi cu această chestiune care au declarat pentru CIA sub protecţia anonimatului.

Khalid i-a spus lui Khashoggi, un jurnalist care a colaborat cu The Washington Post, că ar trebui să meargă la consulatul saudit de la Istanbul pentru a prelua documentele şi i-a dat asigurări că va fi în siguranţă făcând acest lucru.

Nu este clar dacă Khalid ştia că jurnalistul va fi ucis, dar a făcut apel la fratele său, potrivit oamenilor familiarizaţi cu apelul, care a fost interceptat de serviciile americane.

Fatimah Baeshen, purtătoarea de cuvânt a ambasadei saudite de la Washington, a declarat că ambasadorul şi Khashoggi nu au discutat niciodată despre "nimic legat de plecarea în Turcia". Ea a adăugat că afirmaţiile din presupusa evaluare a CIA sunt false. Avem şi continuăm să auzim diverse teorii fără să vedem baza primară a acestor speculaţii."

Concluzia CIA cu privire la rolul lui Mohamed s-a bazat şi pe evaluarea agenţiei asupra rolului acestuia în regat, el fiind considerat conducătorul de facto al ţării, care supraveghează chiar şi afacerile minore din regat. "Pozitia acceptată este aceea că nu se poate ca acest lucru să se fi întâmplat fără ca el să fi fost informat sau implicat", a explicat un oficial american familiarizat cu concluziile CIA.