22 noiembrie 2018

CIA a înregistrat un apel al prinţului moştenitor saudit în care acesta cerea ca Jamal Khashoggi să fie "redus la tăcere"

Marinela Sarbu

Cotidianul turc Hurriyet a anunţat joi că directorul CIA Gina Haspel le-a semnalat luna trecută oficialilor turci că agenţia a înregistrat un apel în care prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a dat instrucţiuni pentru "a-l reduce la tăcere" pe jurnalistul Jamal Khashoggi, relatează Reuters.

Întrebat despre acest raport, un oficial turc a declarat pentru Reuters că nu are informaţii despre o astfel de înregistrare.

Arabia Saudită a transmis că prinţul Mohammed bin Salman nu a avut cunoştinţă anterior despre uciderea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul, acum şase săptămâni.

"Se vorbeşte de o altă înregistrare", scrie jurnalistul ziarului Hurriyet, Abdulkadir Selvi, spunând că presupusul apel a avut loc între prinţul Mohammed şi fratele său, ambasadorul Arabiei Saudite la Washington.

"Se spune că şeful CIA, Gina Haspel, a indicat acest lucru în timpul vizitei sale în Turcia", a scris el, adăugând că au discutat despre Khashoggi, un critic al conducătorului de facto al regatului.

"Se spune că prinţul moştenitor a ordonat "reducerea la tăcere a lui Jamal Khashoggi cât mai repede posibil" într-un apel monitorizat de agenţia americană", scrie acesta.

Jamal Khashoggi a fost ucis la consulatul saudit de la Istanbul, pe 2 octombrie, într-o operaţiune despre care preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că a fost comandată de cel mai înalt nivel de conducere din Arabia Saudită.

După ce a oferit numeroase explicaţii contradictorii, autorităţile Riyad au declarat săptămâna trecută că Khashoggi a fost ucis şi corpul său dezmembrat după ce negocierile de a-l convinge să se întoarcă în Arabia Saudită au eşuat.