08 mai 2019

Chris Wray, directorul FBI, afirmă că nu există dovezi că Biroulul Federal de Investigaţii ar fi spionat ilegal echipa de campanie a lui Trump în timpul cursei prezidenţiale din 2016

Mircea Olteanu

Chris Wray, directorul FBI, a declarat că nu are dovezi care să indice că FBI-ul ar fi monitorizat ilegal echipa de campanie a lui Donald Trump, în contextul în care William Barr, procurorul general al SUA, a afirmat că este de părere că echipa lui Trump a fost "spionată" de autorităţile americane.

Sursă foto: Mediafax

În cursul audierii într-o comisie din Senatul SUA, desfăşurată marţi, Wray a fost întrebat dacă are cunoştinţă despre dovezi că FBI-ul ar spionat ilegal echipa de campanie a lui Donald Trump în timpul cursei prezidenţiale din 2016.

"Nu cred, eu personal nu am nici o dovadă de acest fel", a răspuns directorul FBI.

Luna trecută, William Barr, secretar al Justiţiei şi procuror general al Statelor Unite, a declarat că este de părere că echipa de campanie a lui Donald Trump a fost "spionată" de autorităţile americane în timpul cursei prezidenţiale din 2016.

În 2016, FBI-ul a obţinut un mandat de supraveghere a lui Carter Page, un fost membru al echipei de campanie a lui Trump, în legătură cu suspiciunile privind posibila colaborare a acestuia cu Guvernul rus.
 
Ancheta Mueller a stabilit că Page acesta nu a colaborat cu Moscova, însă procurorii americani au notat că rămân mai multe semne de întrebare în legătură cu acţiunile şi motivele sale.

Barr investighează pe ce bază a luat FBI-ul decizia de a iniţia o anchetă de contrainformaţii privind presupusele legături între membri ai echipei de campaniei a lui Trump şi Rusia.

"Procurorul general încearcă să înţeleagă mai bine circumstanţele din cadrul Departamentului (Justiţiei) şi FBI-ului cu privire la modul în care a început această investigaţie, şi ne străduim să-l ajutăm să înţeleagă", a afirmat Wray despre ancheta Departamentului Justiţiei.

Comentariile procurorului general au alimentat acuzaţiile lui Trump, care a afirmat luna trecută că ancheta lui Robert Mueller privind presupuse ingerinţe ruse reprezintă o "tentativă de lovitură de stat".

Autorităţile americane au comunicat în repetate rânduri că activităţile de spionaj au vizat agenţi ruşi şi nu echipa de campanie a lui Trump.

Luna trecută, William Barr a afirmat într-un rezumat al anchetei Mueller că echipa coordonată de procuroul special Robert Mueller nu a găsit nicio dovadă că ar fi existat acţiuni de coordonare între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia.