13 ianuarie 2024

Chinezii din Taiwan au ales să stea departe de comunism. Lai Ching-te, care a respins pretenţiile de suveranitate ale Chinei asupra Taiwanului, a câştigat alegerile prezidenţiale

Florin Jipa

Lai Ching-te, actualul vicepreşedinte al Republicii China (Taiwan), a câştigat cele de-a 16-a alegeri prezidenţiale taiwaneze şi va prelua funcţia de preşedinte pe 20 mai 2024, anunţă presa locală.

Sursă foto: X

Preşedintele ales Ching-te a fost un susţinător major al independenţei depline a Taiwanului faţă de China continentală, spre deosebire de cei doi adversari ai săi din aceste alegeri, care au susţinut atât legăturile mai strânse, cât şi eventuala reunificare cu Beijingul.

Lai, în vârstă de 64 de ani, a ieşit victorios în alegerile de sâmbătă pe insula cu 23 de milioane de locuitori pe care China o revendică ca fiind a sa, cu peste 40% din voturi. Kuomintang sau KMT, partenerul politic preferat al Beijingului, a câştigat aproximativ 33% din voturi cu Hou You-yi în frunte.

El este în prezent vicepreşedinte al Partidului Democrat Progresist, care a respins pretenţiile de suveranitate ale Chinei asupra Taiwanului. În timp ce se confrunta cu susţinătorii săi sâmbătă seara, Lai a promis că Taiwanul va „continua să meargă cot la cot cu democraţiile din întreaga lume". „Spunem comunităţii internaţionale că între democraţie şi autoritarism vom sta de partea democraţiei", a spus el.

În acelaşi timp, noul preşedinte şi-a exprimat dorinţa de a relua dialogul cu China, care a refuzat să comunice cu liderii insulei în ultimii ani. „Suntem pregătiţi şi dispuşi să ne angajăm pentru a arăta mai mult pentru oamenii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan. Pacea este nepreţuită şi războiul nu are câştigători", a spus el la începutul săptămânii. Cu toate acestea, şansele sale de succes în discuţiile cu China sunt aproape nule, spun analiştii.

China a reacţionat şi a respins alegerile democratice de sâmbătă: Partidul Progresist Democrat, aflat la guvernare, nu reprezintă opinia publică. „Taiwanul este al Chinei”, a declarat Chen Binhua, purtătorul de cuvânt al Biroului pentru afaceri din Taiwan al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze.