China urmează calea Rusiei, doar că la o scară mai mare: are dispute teritoriale cu 10 ţări
Florin JipaChiar dacă majoritatea ştirilor îngrijorătoare venite dinspre China fac referire la o posibilă invazie a Taiwanului, liderii Partidului Comunist Chinez, în frunte cu Xi Jinping, au ambiţii mult mai mari. China are pretenţii şi dispute teritoriale cu 10 ţări: Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Vietnam, Taiwan, Malaezia, Brunei, Indonezia, Buthan şi India. Nicio altă ţară din lume nu are atât de multe dispute precum China, consideră publicaţia Geo-Politics & Defense News.
Dar dacă ascultăm naraţiunea Chinei, aceste ţări intră pe teritoriul chinez „incontestabil", iar unele dintre ele, cum ar fi Filipine şi India, provoacă în mod activ China, când de fapt, pe teren, situaţia este de multe ori inversă şi trupele de graniţă chinezeşti şi-au sporit prezenţa în zonele disputate şi construiesc elemente de infrastructură militară, precum cazărmi, buncăre, piste de aterizare, linii de cale ferată.
O situaţie aparte o reprezintă relaţia cu Nepalul. Chiar dacă China nu are pretenţii pe teritoriul Nepalului, de fapt intră în Nepal şi mută posturi de frontieră. Conform unui articol din Business Standard, armata chineză a intrat pe teritoriul nepalez în 2021 cu cel puţin 36 de hectare, în 10 locuri, unde a şi construit diverse clădiri.
Disputele cu Buthan sunt încă din 1959, când China a ocupat Tibetul şi, împreună cu acesta, a luat şi regiuni aflate în administrarea Buthanului de sute de ani, printre care Darchen, Labrang Monastery, Gartok şi alte temple din apropierea localităţii Mount Kailas. De atunci, au fost 24 de întâlniri bilaterale pentru a soluţiona disputele teritoriale, dar China nu a cedat regiunile încorporate.
Disputele de la graniţa cu India de la poalele Munţilor Himalaya au degenerat inclusiv în lupte între unităţile de grăniceri dintre cele două ţări, rezultând victime de ambele părţi în 2020.
Cu Japonia, China se luptă pentru insulele nelocuite Senkaku, în timp ce cu Vietnamul disputa este asupra Insulelor Paracel.
Cele mai grave situaţii, însă, sunt cele dintre China şi Taiwan, Beijingul ameninţând cu invadarea militară a insulei, dar şi în Marea Chinei de Sud, unde Partidul Comunist Chinez revendică ape din zona economică exclusivă ale celorlalte ţări riverane.
Trebuie menţionat, totuşi, faptul că Beijingul a avut mult mai multe dispute teritoriale, dar parte din ele au fost negociate, precum cele cu Rusia, Kazahstan, Republica Kârgâză, Mongolia, Laos, Myanmar, Coreea de Nord, Pakistan şi Tadjikistan.