16 septembrie 2020

China: Taiwan, o parte „sacră” şi inseparabilă a Chinei

Andreea Soare

Exerciţiile militare din coasta sud-estică a Taiwanului, de săptămâna trecută, au reprezentat o „acţiune necesară” pentru a proteja suveranitatea Chinei, a declarat Beijing, miercuri, după ce Taiwan a susţinut că exerciţiile navale şi aeriene reprezintă o provocare serioasă, relateză Reuters. De asemenea, potrivit Chinei, Taiwan reprezintă o parte „sacră” şi inseparabilă a statului chinez.

Sursă foto: Profimedia

Taiwan a criticat exerciţiile militare de săptămâna trecută, care au durat două zile, despre care a declarat că au avut loc în zona de identificare aeriană a Taiwanului, între ţărmul taiwanez şi Insulele Prats.  Se pare că statul chinez ar fi trimis aeroanave Su-30 şi J-10 pentru a participa la exerciţiu.

Purtătorul de cuvânt al Biroului chinez de Externe pentru Taiwan, Ma Xiaoguang, a declarat că Taiwan este o parte „sacră” şi inseparabilă a Chinei.

„Activităţile de antrenament ale Armatei Populare de Eliberare au reprezentat o acţiune necesară în contextul situaţiei de securitate curentă din Strâmtoarea Taiwan şi necesară protejării suveranităţii naţionale”, a continua acesta, citează Reuters.

Mai mult decât atât, acesta a justificat exerciţiile susţinând că scopul a fost şi oprirea „interferenţelor forţelor externe” şi a activităţilor de independenţă ale Tawanului, nu afectarea poporului taiwanez.

China, care consideră că Taiwan face parte din teritoriul său, şi-a intensificat acitivităţile militare din zona insulei, pentru a intimida reprezentanţii taiwanezi să accepte regulile Chinei.