17 octombrie 2021

China surprinde SUA cu un test de rachetă hipersonică

Dorin Oancea

China a testat în august o rachetă hipersonică cu capacitate nucleară, demonstrând o capabilitate care a luat prin surprindere serviciile de informaţii americane, relatează Financial Times, citând cinci surse anonime.

Sursă foto: Profimedia

Raportul arată că armata chineză a lansat o rachetă care transporta un planor hipersonic care a zburat prin spaţiul orbital, înconjurând globul pământesc înainte de a se îndrepta spre ţinta sa, pe care a ratat-o cu aproximativ 40 de km.

"Testul a arătat că China a făcut progrese uluitoare în ceea ce priveşte armele hipersonice şi că este mult mai avansată decât au crezut oficialii americani", se arată în raport.

Statele Unite şi Rusia dezvoltă, de asemenea, rachete hipersonice, iar luna trecută Coreea de Nord a declarat că a testat o rachetă hipersonică nou dezvoltată.

La o paradă din 2019, China a prezentat armamentul avansat, inclusiv racheta sa hipersonică, cunoscută sub numele de DF-17.

Rachetele balistice zboară în spaţiul cosmic înainte de a cădea pe traiectorii abrupte la viteze mai mari. Apărarea împotriva armelor hipersonice este dificilă, pentru că zboară spre ţinte la altitudini mai mici, dar pot atinge de peste cinci ori viteza sunetului.