18 decembrie 2018

China speră la un Brexit "ordonat"

Marinela Sarbu

China speră că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se va întâmpla într-un mod ordonat şi că blocul comunitar va reduce obstacolele în calea investiţiilor chineze şi va menţine pieţele deschise, a anunţat marţi Ministerul chinez de Externe, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

China, cea de-a doua economie din lume, a observat pe Brexit anevoios, fiind îngrijorată nu numai de potenţialele turbulenţe de pe piaţă în urma unei ieşiri dezordonate, ci şi de pierderea vocii de susţinere a Marii Britanii privind comerţului liber cu Uniunea Europeană.

"China speră să vadă că Brexitul continuă într-o manieră ordonată şi este pregătită să avanseze relaţiile China-UE şi China-Marea Britanie în paralel", a transmis ministerul într-un document politic de lungă durată legat de UE.

UE şi China se află adesea în conflict în ceea ce priveşte aspectele legate de comerţ şi alte aspecte, UE împărtăşind multe dintre aceleaşi preocupări cu Statele Unite în ceea ce priveşte accesul pe piaţă, dezechilibrele comerciale şi protecţia drepturilor de proprietate intelectuală.

Blocul comunitar este cel mai mare partener comercial al Chinei, în timp ce China este cel mai mare partener comercial după Statele Unite.

UE a făcut presiuni pentru un acces mai bun la piaţa chineză pentru companiile sale, în timp ce China s-a arătat deranjată de ceea ce consideră a fi o restricţie neloială privind investiţiile chineze în UE.