09 iulie 2024

China şi Belarus au început exerciţii militare comune la graniţa cu Polonia

Andreea Soare

Trupele chineze şi bieloruse au început, luni, exerciţii militare comune la doar cinci kilometri distanţă de graniţa cu Polonia. Exerciţiul, numit „Atacul Vulturului”, va dura 11 zile, până pe 19 iulie, scrie Politico.eu.

Sursă foto: Telegram/ Belarus MoD

„Ca parte a exerciţiilor antiteroriste, personalul militar al ambelor ţări va desfăşura manevre de desant aerian pe timp de noapte, trecerea peste obstacole cu apă şi desfăşurarea unor operaţiuni în mediul urban”, a anunţat ministerul bielorus al apărării, pe Telegram.

Tot pe Telegram, ministrul a transmis că „Grupările NATO de la graniţa cu Belarus cresc rapid, ceea ce duce la o intensificare a tensiunii în regiune”. Anunţul a fost urmat de o ameninţare potrivit căreia oricine „trece graniţa poloneză” se va confrunta cu „o reacţie dură”.

Vineri, la conferinţa de presă premergătoare exerciţiului, Vladimir Kupriyanyuk, adjunctul şefului statului major al apărării, a spus că exerciţiile chinezo-bieloruse sunt „un răspuns la politica externă occidentală agresivă faţă de Belarus” şi la „provocarea ucraineană”.

Polonia şi Lituania au transmis, săptămâna trecută, că vor pune problema protejării graniţelor lor la summitul NATO, care are loc între 9 şi 11 iulie, la Washington.