China şi-a pregătit de război bazele militare din apropierea Taiwanului
Florin JipaBazele militare de-a lungul coastei de sud-est a Chinei, cu care se învecinează Taiwanul, au suferit îmbunătăţiri semnificative ale infrastructurii în ultimii ani, arată WSJ. Analiştii consultaţi de publicaţia americană spun că aceste schimbări sunt un semn al pregătirilor Beijingului pentru un conflict asupra Taiwanului.
Peste zece baze aeriene din sud-estul Chinei au fost modernizate doar în ultimii trei ani, într-un ritm care arată pregătiri serioase de război. Principalele construcţii noi au fost adăposturile subterane pentru aeronave şi sistemele de rachete, dar şi infrastructură separată pentru operarea dronelor, conform mai multor fotografii prin satelit.
De asemenea, armata chineză a construit depozite subterane de muniţie în munţii din regiune şi căi de acces separate către principalele baze militare.
De asemenea, militarii chinezi s-au concentrat pe lărgirea doar a bazelor militare din sud-estul ţării, care ar putea primi acum întăriri enorme în materie de echipamente şi personal din unităţi militare dispuse în alte regiuni.
Taiwanul a cerut în repetate rânduri Partidului Comunist Chinez să înceteze hărţuirea militară, după ce numărul aeronavelor militare şi a navelor care se apropie de insulă a crescut simţitor, cu un record de peste 100 de avioane descoperite într-o singură zi în zona de apărare aerienă a Taiwanului, pe 5 octombrie 2023.
Armata chineză face regulat exerciţii întrunite folosind forţele aeriene, navale şi trupele de desant, în care simulează invazia insulei.
Statul Major al Apărării din Japonia a transmis că armata Chinei a stabilit un nou record la un exerciţiu, când a simulat un asalt asupra insulei Taiwan, arată South China Morning Post. Este vorba de aproximativ 620 de decolări şi aterizări folosind portavionul Shandong, în timpul manevrelor din luna aprilie. Este un număr dublu de decolări şi aterizări faţă de alte exerciţii, de exemplu în luna decembrie când au fost doar 320, la un exerciţiu al celui de-al doilea portavion operaţional, Liaoning.
Creşterea numărului de decolări şi aterizări semnifică pregătirea pentru luptă, în timp ce un număr constant este necesar pentru păstrarea pregătirii piloţilor, punând măsurile de siguranţă pe primul loc. Conform unor reviste militare chineze, grupările de nave ale celor două portavioane, Shandong şi Liaoning, au un rol important în atacarea şi ocuparea Taiwanului, ele având o misiune vitală pentru succesul operaţiei militare, realizarea unei blocade pentru a ţine departe navele americane şi japoneze cu provizii pentru armata Taiwanului.
Taiwanul a început să dezvolte arme cu rază lungă de acţiune pentru a descuraja un atac al armatei chineze, iar în această toamnă, Forţele Aeriene din Taiwan au început să primească primele rachete de croazieră, supersonice, Ching Tien, care au o rază de acţiune de peste 2.000 km, ce pot lovi obiective din Beijing şi acoperă aproape 90 la sută din teritoriul dens populat al Chinei, arată Times of Taiwan.
Partidul Comunist Chinez consideră Taiwanul ca făcând parte din China, iar preşedintele Xi Jinping a ordonat armatei, la ultimul congres al partidului, să fie gata pentru a ocupa insula până în 2027, dacă o unificare paşnică nu este posibilă.