06 august 2019

China se opune revocării statutului special al Kashmirului indian

Andrei Vacaru

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a anunţat marţi că Beijingul nu este de acord cu decizia Indiei de a revoca statutul special al Kashmirului indian, potrivit Reuters.

„Acţiunea Indiei este inacceptabilă şi nu va avea niciun efect legal”, a spus aceasta, prin intermediul unui comunicat.

Hua a solicitat Indiei să respecte acordurile dintre New Delhi şi Islamabad în legătură cu regiunea Kashmir, pentru a evita orice fel de reacţie care ar putea complica situaţia geo-politică din regiune.

Autorităţile de la New Delhi au reacţionat imediat faţă de anunţul Ministerului de Externe de la Beijing, informând că situaţia din Kashmir reprezintă o problemă internă a Indiei. „India nu face comentarii în legătură cu afacerile interne ale altor state şi aşteaptă ca şi celelalte ţări să se comporte la fel”, a declarat Raveesh Kumar, purtător de cuvânt al Ministerului indian de Externe.

Între India şi China există o dispută privind teritoriul chinez Aksai Chin, despre care autorităţile de la New Delhi consideră că face parte din regiunea Ladakh din statul Jammu şi Kashmir.

Guvernul federal al Indiei a anunţat luni că va revoca statutul special constituţional al regiunii Kashmir şi că intenţionează să restructureze teritoriul disputat.

Articolul 370 din Constituţia Indiei, care oferă un statut special statului Jammu şi Kashmir, va fi eliminat, a declarat ministrul indian al Afacerilor Interne, Amit Shah. Articolul 370 permite regiunii Kashmir să aibă propria sa constituţie, un steag separat şi independenţă în aproape toate domeniile, cu excepţia afacerilor externe, apărării şi comunicaţiilor.

Eliminarea acestui articol din Constituţie va permite, printre altele, ca cetăţenii indieni care nu locuiesc în Jammu şi Kashmir să poată să achiziţioneze terenuri în acest stat, iar experţii avertizează că acest lucru ar putea duce la o tensionare rapidă a situaţiei în regiune.