19 decembrie 2018

China se opune planurilor Statelor Unite de a "militariza" spaţiul

Teodora Marinescu

China a informat miercuri că se opune "militarizării" spaţiului şi a criticat ordinul dat de preşedintele SUA, Donald Trump, privind crearea unui comandament comun pentru operaţiuni speciale în afara spaţiului terestru, relatează site-ul postului France 24.

"China propune utilizarea în mod paşnic a spaţiuluui şi se opune militarizării acestuia şi declanşării unei curse a înarmării în afara spaţiului terestru", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

"Ne opunem de asemenea transformării spaţiului într-un nou loc de luptă", a adăugat aceasta.

Vicepreşedintele american Mike Pence a informat marţi că Donald Trump a ordonat Departamentului Apărării de la Washington să creeze un comandament comun pentru operaţiuni speciale. Liderul de la Casa Albă a prezentat în luna iunie un plan de înfiinţare a unei Forţe militare spaţiale.

Comandamentul Spaţial va avea un statut egal cu cel al altor comandamente deţinute de forţele armate ale Statelor Unite, precum Comandamentul Central pentru Orientul Mijlociu, Comandamentul Indo-Pacific pentru Asia şi altele.

Noul comandament va fi condus de un ofiţer cu patru stele şi va prelua responsabilităţile privind operaţiunile spaţiale aflate până acum în sarcina Comandamentului Strategic al Statelor Unite (USSTRATCOM).

Donald Trump a insistat că o astfel de decizie este necesară pentru a elimina vulnerabilităţile din spaţiu.

Acesta a semnat marţi un memorandum de o pagină prin care a autorizat Departamentul Apărării să creeze un nou comandament.

Administraţia de la Casa Albă lucrează cu Congresul SUA pentru a înfiinţa Forţa spaţială până la finalul anului 2020, a adăugat Pence.

China şi-a îmbunătăţit de asemenea capabilităţile în spaţiu în ultimii ani.

La începutul lunii decembrie, China a lansat onda spaţială Chang'e-4, care ar urma să efectueze prima aselenizare pe partea Lunii care nu este vizibilă de pe Terra.