01 octombrie 2019

China sărbătoreşte 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze

Lacramioara Ivaz

Statul chinez şi-a reiterat relevanţa mondială şi potenţialul militar în cadrul ceremoniei de aniversare a celor şapte decenii de conducere comunistă, desfăşurată marţi, la Beijing, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

Sursă foto: Mediafax

Ceremonia de aniversarea a celor 70 de ani de guvernare a Partidului Comunist în China a avut loc marţi în capitala ţării, Beijing, la care au participat oficiali ai statului şi forţe impresionante ale armatei chineze.

 

 

În cadrul festivităţii, elementul central a fost parada prin intermediul căreia autorităţile chineze au expus, în premieră pentru unele tehnologii, potenţialul militar şi rezultatele dezvoltării economice a Chinei. Parada incluzând tehnologii militare a fost urmată de una civilă, ilustrând evoluţia socială a republicii populare chineze.

Expunerea de potenţial militar a fost însoţită de retorica preşedintelui Xi Jinping care a reiterat faptul că „nicio forţă nu poate destabiliza statutul acestei naţiuni grozave”. Discursul despre unitatea şi potenţialul chinez contrastează cu protestele prodemocratice care persistă, din luna iunie, în Hong Kong şi care au reizbucnit la scurt timp după defilarea chineză de marţi.

Chiar astăzi, 1 octombrie, un cuplu tânăr a ales să-şi facă pozele de nuntă în faţa unui hutong  – o alee îngustă, specifică zonei de nord a Chinei. Asta chiar dacă nunta lor o să fie mai târziu. Ei au spus că au ales această dată intenţionat, pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Republicii China. Chiar dacă nu au stabilit data nunţii, cei doi tineri spun că 1 octombrie e o zi prea importantă ca s-o ignore.

Mireasa poartă o rochie roşie – culoare cu adânci semnificaţii în cultura chineză. 

Ziua Naţională a Chinei tensionează relaţia dintre Hong Kong şi Beijing

Beijing şi Hong Kong par două extreme complet opuse zilele astea. Una e cu muzică şi parade, cealaltă – cu proteste. Într-o bună măsură, cele două descriu foarte bine tipul de relaţie dintre cele două entităţi. Deşi parte din China, Hong Kong e un oraş semi-autonom. Are propria lui limbă, propria valută, propriul sistem judiciar, propria cultură, ca să nu mai vorbim de faptul că, în ultimii ani, cetăţenii săi s-au tras deoparte (şi departe!) de China şi vor chiar să devină independenţi.

 


Istoric: Fostă colonie britanică, Hong Kong a fost înapoiată Chinei în 1997, printr-o înţelegere ai cărei termeni includeau protecţia unor drepturi ca libertatea presei şi a adunărilor. Acest model de guvernare este denumit “O ţară, Două sisteme”.

Termenul-limită.Validitatea acestui acord expiră în 2047, atunci când Hong Kong va redevi parte din China. Această dată este unul dintre motivele proitestelor din Hong Kong. Tinerii au sentimentul că nu mai au timp să lupte pentru democraţie şi independenţă.

Distrugerea. Această ruptură dintre China şi Hong Kong este evidentă în protestele care au loc în ultima perioadă. Protestatarii au ars steagurile Chinei şi le-au aruncat în port, au forţat Consiliul Legislativ şi au vandalizat zidurile scriind pe ele mesaje de independenţă, precum “HK nu e China”.