07 mai 2019

China respinge criticile Statelor Unite şi intenţionează să menţină implicarea în zona Oceanului Arctic

Mihai Draghici

Administraţia Chinei a respins, marţi, criticile secretarului de Stat american, Mike Pompeo, privind activităţile din zona Oceanului Arctic, subliniind că Beijingul se va implica în problemele de nivel mondial.

Sursă foto: Mediafax

"Aceste critici sunt total contrare faptelor şi ascund intenţii rău-voitoare. Noi nu facem calcule geopolitice şi nu încercăm să creăm cercuri mici închise altora", a declarat Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, referindu-se la afirmaţiile lui Mike Pompeo.

"China a participat mereu la afacerile zonei arctice cu o atitudine deschisă, cooperantă şi vizând avantaje reciproce. Noi nu intervenim în afacerile care ţin strict de resortul naţiunilor arctice. Dar nu vom rămâne în afara problemelor arctice transregionale sau de natură planetară", a subliniat oficialul chinez.

Rusia se comportă "agresiv" în regiunea arctică, a acuzat, luni, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, subliniind că trebuie monitorizate şi activităţile Chinei în această zonă.

Prezent la o conferinţă privind situaţia din zona Oceanului Arctic, Mike Pompeo a declarat că Rusia şi China par a avea interese de securitate naţională în această regiune, inclusiv planuri pentru rute maritime din Asia spre nordul Europei. "Statele Unite şi naţiunile din zona arctică salută investiţiile chineze transparente ce reflectă interese economice, nu ambiţii de securitate naţională", a declarat Mike Pompeo. "Pentagonul tocmai a avertizat săptămâna trecută că Administraţia din China ar putea utiliza prezenţa pentru cercetări de uz civil în zona arctică în scopul consolidării prezenţei militare, inclusiv prin mobilizarea de submarine ca forţă de disuasiune contra atacurilor nucleare", a subliniat Pompeo în cursul conferinţei desfăşurate în Rovaniemi, Finlanda. "Trebuie să examinăm atent aceste activităţi şi să avem în minte experienţa altor naţiuni. Modelul de comportament agresiv demonstrat de China în alte regiuni ne va arăta cum se raportează la zona arctică", a argumentat Pompeo.

Rusia şi China au intensificat prezenţa în zona Oceanului Arctic. Rusia a redeschis baze militare şi modernizează Flota militară de Nord.

"Pe ruta Mării Nordului, Moscova cere deja în mod ilegal ca alte ţări să solicite permisiuni de tranzit, piloţi ruşi trebuie să fie la bordul navelor străine şi ameninţă cu utilizarea forţei militare pentru scufundarea navelor care nu se conformează. Aceste acţiuni provocatoare sunt parte a unui model de comportament agresiv al Rusiei în zona arctică", a afirmat Pompeo.

Consiliul Arctic este format din Statele Unite, Canada, Rusia, Finlanda, Norvegia, Danemarca şi Islanda, precum şi din reprezentanţii comunităţilor indigene.