23 februarie 2021

China respinge acuzaţiile privind genocidul din Xinjiang şi declară că ONU poate primi oricând acces în regiunea vestică autonomă pentru a verifica starea uigurilor

Andreea Soare

China a respins, luni, acuzaţiile privind condiţiile de trai ale uigurilor musulmani din Xinjiang, întrucât mai multe state europene şi chiar Turcia şi-au exprimat îngrijorarea privind situaţia din acea regiune autonomă şi au cerut ONU să verifice starea acestora, transmite Reuters.

Sursă foto: Profimedia

Experţi în drepturile omului din cadrul ONU şi mai mulţi activişti au declarat că cel puţin 1 milion de musulmani sunt ţinuţi în tabere de detenţie în Xinjiang. China respinge, însă, acuzaţiille, declarând că acele tabere oferă cursuri vocaţionale şi sunt, de asemenea, necesare pentru combaterea extremismului.

Potrivit Ministrului Afacerilor Externe Wang Yi, autorităţile chineze au luat măsuri de contraterorism care respectă legile ţării, iar Xinjiang se bucură de „stabilitate socială şi dezvoltare”.

„Aceste lucruri arată că nu a fost niciodată vreun genocid, muncă silnică sau opresiune religioasă în Xinjiang”, a transmis Wang.

„Asemenea acuzaţii vin din ignoranţă şi prejudecată, sunt răutăcioase, conduse de interese politice şi foarte departe de adevăr”, a adăugat acesta.

Administraţia Biden şi-a arătat susţinerea faţă de perspectiva fostei Administraţii de la Casa Albă potrivit căreia China a comis genocid în Xinjiang şi a declarat că SUA trebuie să ia măsuri împotriva Chinei.

De asemenea, mai mulţi lideri europeni, printre care Secretarul britanic al Afacerilor Externe Dominic Raab, Ministrul Afacerilor Externe din Germania, Heiko Maas, şi chiar Mevlut Cavusoglu, Ministrul turc al Afacerilor Externe, au cerut o mai mare atenţie asupra situaţiei din Xinjiang.

În faţa acestor acuzaţii, China a transmis, luni, că ONU are „porţile deschise” pentru a vizita Xinjiang şi a se convinge de condiţiile bune de trai ale uigurilor musulmani din acea regiune.

Măsurile impuse de China în Xinjiang se potrivesc definiţiei genocidului potrivit Convenţiei din 1948 privind Prevenirea şi Pedepsirea Crimelor de Genocid, care presupune „impunerea unor măsuri cu scopul de a preveni naşterea într-un anumit grup”.