16 iunie 2018

China reacţionează simetric la taxele vamale introduse de Trump,denunţă un "război comercial"

Mihai Draghici

China va introduce măsuri de retorsiune simetrice împotriva importurilor din Statele Unite ca reacţie la taxele vamale impuse de Administraţia Donald Trump, anunţă Guvernul de la Beijing, denunţând "războiul comercial" lansat de Washington.

"Vom introduce imediat taxe vamale de aceeaşi amploare şi intensitate", a comunicat Ministerul chinez al Comerţului, potrivit site-ului american Axios.com.

"China şi Statele Unite au efectuat mai multe sesiuni de consultări pe teme economice şi comerciale în efortul de rezolvare a disensiunilor şi de ajungere la o situaţie reciproc avantajoasă. Regretăm profund că Statele Unite au ignorat consensul (...), provocând un război comercial. Această manevră nu afectează doar interesele bilaterale, ci şi ordinea comercială mondială. China se opune ferm acestei abordări. China nu vrea război comercial. Cu toate acestea, în contextul atitudinii cu perspective pe termen scurt a Statelor Unite, China trebuie să reacţioneze puternic şi ferm pentru apărarea intereselor naţiunii şi poporului, pentru garantarea globalizării economice şi a sistemului comercial multilateral", a precizat Ministerul Comerţului de la Beijing.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a introdus taxe vamale de 25% asupra unui volum de importuri de 50 de miliarde de dolari din China. "Statele Unite nu mai pot tolera pierderea tehnologiilor şi a proprietăţilor intelectuale din cauza practicilor economice incorecte", a declarat Donald Trump, potrivit Casei Albe. Liderul Statelor Unite a argumentat că noile taxe vamale au rolul de a contracara planul Beijingului numit "Fabricat în China 2025". "Acest plan va afecta creşterea economică în Statele Unite şi în numeroase alte ţări", a spus Donald Trump, avertizând că va adopta măsuri comerciale suplimentare dacă Beijingul va riposta.

China avertizase că va riposta la măsurile comerciale impuse de Administraţia Donald Trump. "Poziţia noastră a rămas aceeaşi. Dacă Statele Unite impun măsuri unilaterale, protecţioniste, care afectează interesele Chinei, vom răspunde imediat prin deciziile necesare protejării drepturilor şi intereselor noastre legitime", a comunicat vineri Ministerul de Externe de la Beijing.