12 aprilie 2018

China organizează exerciţii militare cu muniţie reală în Strâmtoarea Taiwan pe fondul acuzaţiilor că Washingtonul susţine Administraţia de la Taipei

Mihai Draghici

China intenţionează să organizeze exerciţii militare cu muniţie reală în Strâmtoarea Taiwan, în contextul tensiunilor generate de intensificarea susţinerii acordate de Statele Unite Administraţiei de la Taipei.

Sursă foto: Mediafax

“Manevre militare cu muniţie reală vor avea loc în Strâmtoarea Taiwan miercuri, 18 aprilie”, a anunţat Administraţia pentru siguranţa maritimă din provincia chineză Fujian, conform unui comunicat citat de publicaţia Manila Times.

Beijingul consideră Taiwanul provincie chineză şi a intensificat prezenţa militară în jurul insulei de când a fost instalat la putere la Taipei, în mai 2016, preşedintele cu tendinţe separatiste Tsai Ing-Wen. Noul lider taiwanez refuză să accepte politica oficială numită ”O singură China”.

Avioane militare chineze au efectuat 25 de exerciţii în zona Taiwanului în intervalul august 2016 - decembrie 2017.

În urmă cu o lună, Beijingul a făcut o demonstraţie de forţă, trimiţând singurul portavion -  Liaoning – şi alte zeci de nave militare la exerciţii desfăşurate în Marea Chinei de Sud.

Administraţia de la Taipei a afirmat că portavionul Liaoning şi alte nave militare chineze au traversat Strâmtoarea Taiwan pe 20 martie, în contextul în care preşedintele chinez, Xi Jinping, a avertizat că nu va tolera tentativele de divizare a Chinei.

În pofida lipsei relaţiilor oficiale, Administraţia de la Washington oferă protecţie politică Taiwanului şi este principalul furnizor de echipamente militare în această regiune. Beijingul a denunţat adoptarea recentă a unei legi americane care încurajează intensificarea contactelor militare între Washington şi Taipei.