24 iulie 2022

China, marea ameninţare a SUA. Generalul Milley: Militarii chinezi au devenit mai agresivi în Pacific

Iulian Moşneagu

Armata chineză a devenit semnificativ mai agresivă şi mai periculoasă în ultimii cinci ani, a declarat cel mai înalt ofiţer militar american în timpul unei călătorii în Indo-Pacific, care a inclus o oprire duminică în Indonezia.

Sursă foto: Twitter

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme, a declarat că numărul de interceptări de către avioane şi nave chineze în regiunea Pacificului cu forţele americane şi alte forţe partenere a crescut semnificativ în această perioadă, iar numărul interacţiunilor nesigure a crescut în proporţii similare, potrivit AP.

"Mesajul este că militarii chinezi, în aer şi pe mare, au devenit semnificativ mai mulţi şi vizibil mai agresivi în această regiune anume", a declarat Milley, care a cerut recent personalului său să compileze detalii despre interacţiunile dintre China şi SUA şi alte ţări din regiune.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care SUA îşi dublează eforturile de a-şi consolida relaţiile cu naţiunile din Pacific ca o contrapondere la China, care încearcă să îşi extindă prezenţa şi influenţa în regiune. Administraţia Biden consideră că Beijingul este "ameninţarea sa" şi principala provocare de securitate pe termen lung a Americii.

Călătoria lui Milley în regiune se concentrează puternic pe ameninţarea Chinei. El va participa săptămâna aceasta la o reuniune a şefilor apărării din Indo-Pacific la Sydney, Australia, unde subiectele cheie vor fi creşterea militară tot mai mare a Chinei şi necesitatea de a menţine un Pacific liber, deschis şi paşnic.