08 iulie 2019

China: Disputa privind Acordul Nuclear ar trebui rezolvată diplomatic

Bianca Pavaluca

Administraţia de la Beijing a anunţat luni că regretă decizia Iranului de a creşte concentraţia uraniului îmbogăţit peste limita admisă în Acordul Nuclear şi a reiterat faptul că disputa trebuie rezolvată în mod diplomatic, relatează Reuters.

De asemenea, Ministerul de Externe din China a cerut tuturor părţilor implicate să dea dovadă de reţinere.

Administraţia de la Teheran a anunţat duminică dimineaţă că va creşte concentraţia uraniului îmbogăţit cu aproape două procente peste limitele permise în Acordul Nuclear semnat în 2015, pentru a produce combustibil pentru centrale nucleare.

Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, a transmis că Administraţia de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă ţările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancţiunile impuse de Statele Unite.

Decizia luată de Iran a fost contestată şi de Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.