15 ianuarie 2019

China denunţă afirmaţiile "iresponsabile" făcute de Justin Trudeau despre canadianul condamnat la moarte

Mihai Draghici

Administraţia de la Beijing a catalogat, marţi, drept "iresponsabile" declaraţiile premierului Canadei, Justin Trudeau, privind decizia "arbitrară" a justiţiei chineze de condamnare la moarte a unui cetăţean canadian acuzat de trafic de droguri, informează site-ul agenţiei Reuters.

Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a exprimat "nemulţumirea puternică" în legătură cu declaraţiile făcute de Justin Trudeau. "Comentariile persoanei respective din Canada nu au nici cea mai mică idee despre sistemul judiciar", a afirmat Hua Chunying.

"Îndemnăm partea canadiană să respect normele statului de drept, să respecte suveranitatea Chinei, să îndrepte erorile şi să înceteze comentariile iresponsabile", a precizat oficialul chinez.

Un cetăţean canadian a fost condamnat la moarte de o instanţă judiciară din China pentru trafic de droguri, premierul Canadei, Justin Trudeau, acuzând Beijingul că utilizează arbitrar pedeapsa capitală. Condamnarea la moarte şi reacţia lui Justin Trudeau riscă să agraveze criza dintre Beijing şi Ottawa, izbucnită după arestarea în Canada, la cererea SUA, a directorului financiar al companiei Huawei, Meng Wanzhou. În replică, autorităţile chineze au arestat doi canadieni.

Tribunalul din provincia chineză Dalian (Liaoning) a decis condamnarea la moarte a canadianului Robert Lloyd Schellenberg, care contestase o sentinţă iniţială de 15 ani de închisoare pentru trafic de droguri. Schellenberg poate contesta condamnarea la moarte în zece zile.

"Noi, ca Guvern, suntem extrem de preocupaţi, şi la fel ar trebui să fie toţi prietenii internaţionali şi aliaţii, de faptul că în China s-a început aplicarea pedepsei cu moartea în mod arbitrar, cum se întâmplă în acest caz", a reacţionat Justin Trudeau. Verdictul în cazul lui Robert Schellenberg a fost condamnat şi de organizaţii internaţionale pentru drepturile omului.