02 martie 2019

China condamnă decizia Canadei de a lansa procedura de extrădare a directorului financiar Huawei: Este "un incident grav"

Mihai Draghici

Administraţia de la Beijing a condamnat vehement decizia Canadei de iniţiere a procedurii de extrădare în Statele Unite a directorului financiar al companiei Huawei, Meng Wanzhou, catalogând cazul drept un "incident politic grav".

"China se opune ferm insistenţei Canadei de a efectua procedura pentru aşa-numita extrădare a lui Meng Wanzhou şi a depus o notă de protest", anunţă Ministrul chinez de Externe, citat de site-ul agenţiei de presă ANSA.

"Este vorba de un incident politic grav. Cerem încă o dată Statelor Unite să retragă solicitarea de extrădare, iar Canadei îi cerem eliberarea imediată a lui Meng Wanzhou", precizează Ministerul de Externe de la Beijing.

Guvernul Canadei a iniţiat, vineri după-amiază, procedura de extrădare în Statele Unite a directorului financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, dar decizia va fi luată de o instanţă judiciară. "Astăzi, oficiali din cadrul Departamentului canadian al Justiţiei au aprobat oficial lansarea procedurii de extrădare în cazul lui Meng Wanzhou", se arată într-un comunicat al instituţiei transmis vineri, informează site-ul GlobalNews.ca. Decizia privind extrădarea în Statele Unite va aparţine justiţiei din Canada, informează BBC.

Departamentul american al Justiţiei a decis în ianuarie inculparea companiei Huawei şi a directorului financiar Meng Wanzhou pentru conspiraţie de încălcare a sancţiunilor impuse Iranului.

Meng Wanzhou a fost arestată în Canada pe 1 decembrie 2018, la solicitarea Statelor Unite.

China denunţă un caz politic, care intervine în contextul negocierilor cu Statele Unite pe tema reglementărilor comerciale.

Pe fondul tensiunilor, un cetăţean canadian a fost condamnat la moarte de o instanţă judiciară din China pentru trafic de droguri. Premierul Canadei, Justin Trudeau, a acuzat Administraţia de la Beijing că utilizează arbitrar pedeapsa capitală. Alţi doi cetăţeni canadieni au fost arestaţi recent în China.