24 aprilie 2021

China are primul portelicopter. Într-o singură zi, marina chineză a primit un portelicopter, un distrugător şi un submarin nuclear

Florin Jipa

Marina chineză a primit, pe 23 aprilie, în baza navală Sanya, din Insula Hainan, în prezenţa preşedintelui Xi Jinping, trei vase redutabile: primul portelicopter, un distrugător şi un submarin nuclear, conform CCTV.

Sursă foto: Captură CCTV Twitter

Este vorba de primul portelicopter, Tipul 075 LHD (clasificare NATO: Yushen), un distrugător, Tipul 055 (clasificare NATO: crucisator Renhai) şi un submarin nuclean, Tipul 094 SSBN (clasificare NATO: Jin).

Portelicopterul Tipul 075 LHD (Landing Helicopter Dock), denumit Hainan, a primit numărul 31 şi a fost construit într-un timp record, lucrările începând din 2011. Alte două portelicoptere sunt deja în teste pe mare, China reuşind performanţa să lanseze la apă câte un vas la fiecare şase luni.

Capacitatea navei ar fi de 28 de elicoptere, conform navalnews.com.

Distrugătorul Tipul 055 a fost numit Dalian, are numărul 105 şi este al treilea vas din clasa sa şi al doilea care intră anul acesta în dotarea marinei. Distrugătorul, cu o lungime de 180 de metri, este cel mai mare din lume, peste crucişătorul american din clasa Arleigh Burke. Acesta are 112 lansatoare de rachete, în două silozuri.

Submarinul Tipul 094 SSBN (Ship, Submersible, Ballistic, Nuclear), denumit Changzheng, cu numărul 421, este, cel mai probabil, al şaptelea din clasa lui, notează navalnews.com. Acesta are 12 rachete balistice JL-2, cu o rază de acţiune de 7.400 km.